· · Коментари: 0
Тест борбених ножева

Нож је најстарији човеков АЛАТ али и најстарије ОРУЖЈЕ (ФОТО)

Скоро сваки нож може бити прилично ефикасно употребљен у борби

1603439366_borbeni-nozevi.jpg
борбени-нозеви - фото: Драган Шапоњић

Одредница “добар борбени нож” најчешће не указује на тачно одређени квалитет, већ има везе са субјективним утиском, где се вреднује удобност, осећај сигурности при употреби, баланс ножа и сви они фактори које сумирамо речима “добро ми лежи” или “не лежи”. 

Прочитајте још: Они који ПРВИ РЕАГУЈУ у ризичним околностима (ФОТО)

За терен и борбу, фото: Драган Шапоњић

Представљамо четири модела радних и борбених ножева. Имајући у виду да имају исту намену, али различите форме, занимало нас је који концепт ће бити успешнији. Уобичајено, радни квалитети ножа проверавани су обрадом сировог и сувог дрвета, сечењем и пробијањем фиброзних материјала, као што су синтетички конопци и подне облоге - итисон, док је отпорност врха тестирана забадањем у тврду дрвену подлогу и бочни изваљивањем у тзв. снап аут маниру. 

Иста намена, различите форме 

Када је реч о борбеним квалитетима фокусирали смо се на ергономска решења при различитим хватовима, безбедност када се нож користи с максималном снагом, прецизност сечења и убода, као и лични утисак о сваком конкретном ножу. Као неку врсту финалног теста, вредновали смо учинак сечива на комадима меса с кожом, обученим у кожну јакну. 

Картонска цев је добар показатељ учинка при ударцу сечива, фото: Драган Шапоњић

Господин сечиво 

Од четири модела, три су из програма светски познатих произвођача, који су већ дуго присутни на тржишту, док је један углавном непознат. Реч је о моделу Бисон, који нуди релативно нова фирма “Мр. Бладе” (господин сечиво) са седиштем у Чешкој и представништвом у Русији. После кратке, али интензивне маркетиншке кампање, вођене под слоганом “Ви не знате ко сам ја, али ја знам шта вама треба”, ножеви “Мр. Бладе” премијерно су приказани на сајму ИWА у Нирнбергу. Производни програм састоји се из ловачких, војних, радних-кухињских и преклопних ножева. Укупно, двадесетак модела. 

Способна алатка 

Дизајнерска решења су шаролика. Привукао нас је Бисон, као нож код кога облик прати намену. На горе извијен врх с дугом лажном оштрицом на леђима сечива, лепо обликована дршка од композита Г-10 и футрола са кјудекс уметком делују обећавајуће. Материјал сечива је алатни челик Д-2, тврдоће око 58 РцХ, одличних механичких особина, умерене дебљине од 3,5 мм, што омогућава дубок, ефикасан продор у материјал. Сечиво је равно брушено, релативно широко, а завршна обрада је фини беад бласт мат, без одсјаја, као да је површина пескирана.  

Довољан је један замах да рука буде озбиљно повређена, фото: Драган Шапоњић

Ипак, после рада у тврдом дрвету и пробијања уроланог итисона, остали су фини, тамнији трагови. Финиш није оштећен, него је попут најфиније шмиргле задржао прашину обрађиваног материјала, који се лако уклањају простим прањем. Дршка је удобна, с добро постављеним удубљењима и не клиза у шаци. Нож је способна алатка, а због облика врха најбоље се показао у сечењу повлачењем. 

Мала ефикасна дужина сечива 

Ипак, мали интегрисани штитник у корену сечива уме да нажуља кажипрст при пробијању тврђих материјала, а полукружни усек испред њега има само естетску функцију. Проблем је што се тиме скраћује оштрица, па тако компактнији Фаллкнивен С-1 ПРО уз мање димензије има већу ефикасну дужину сечива. Такође, сматрам да би олакшавање усадника изрезивањем испод облога дршке значајно утицало на смањивање масе и нож би био спретнији у рукама.  

Футрола од кордуре има чврсти уметак за сечиво, компатибилна је с МОЛЛЕ системом качења и долази с дигиталном камуфлажном шаром, налик на нове руске Спецназ униформе, што ће, свакако, привући љубитеље милитарија и понеког ловца. Са спољашње стране је џеп за ситнице са сигурносном копчом и широком, еластичном траком која осигурава садржај да не звецка и не тумба се, што је врло практичан детаљ. Бисон је робустан и ефикасан, нешто веће масе, али, свакако, врло употребљив за много послова. Цена се креће од 180 долара за руско тржиште, до осамдесетак евра у остатку Европе. 

СОГ Кику 

Картонска цев је добар показатељ учинка при ударцу сечива, фото: Драган Шапоњић

Амерички бренд борбених ножева, легендарни СОГ, понудио је модел настао у сарадњи с чувеним јапанским мајстором Кику Матсудом. Ово је једини пример међусобне сарадње много пута награђиваног мајстора, чији опус чине тактички ножеви и неког индустријског произвођача. Означен једноставно као СОГ Кику, нож обједињује неколико занимљивих решења и врло препознатљиву силуету. Материјал сечива је нерђајући јапански челик АУС-8 обликован необичним и компликованим брушењем које комбинује равне, конкавне и конвексне површине. 

Већ на први поглед, јасно је да овај нож има, пре свега, борбену намену. Оборен врх позициониран је близу централне линије сечива, што олакшава прецизно убадање, с горње стране је лажна оштрица, у виду кресте, која врху даје профил харпуна и равно је брушена. Главни рез на оштици је конкаван, док је релативно дуг врх благо конвексан, што га ојачава за пробијање. Из профила, сечиво је комбинација двоструко закривљене оштрице са издуженим врхом, “на пола пута” до танто форме и крупно назубљеним делом на леђима сечива, где се може ослонити палац или длан друге руке, када сечење захтева додатну снагу. Извучен реп усадника и те како може да послужи за ударање. 

Чистокрвни борбени нож 

Врхови ножева тестирани су забадењем у тврдо дрво, фото: Драган Шапоњић

Прилично сам скептичан када су у питању овакви дизајнерски излети, јер верујем да су протекли миленијуми коришћења послужили као врхунски селектор по питању облика. Зато сам био немало изненађен ефикасношћу којом је СОГ Кику пресекао кожну јакну и жилаво месо у рукаву, а такође је демонстрирао изузетну пробојност на уроланом итисону.

Дршка је веома интелигентно обликована, удобна и захваљујући текстилној микарти, од које је направљена, не клиза ни када је рука масна. Поред уобичејних удубљења, дуж целе дршке је дискретан, широк канал, који, заиста, доприноси комфору. У обрнутом хвату, с врхом на доле, СОГ Кику је најлакши за контролу. 

С друге стране, рад у тврдом дрвету ни мало му не одговара, а упркос декларисаној тврдоћи сечива, оно се релативно брзо иступи. Футрола од кјудекса је, вероватно, најбоља на тесту, лагана, чврста, сигурно држи нож фрикцијом, чак и без потребе за додатном копчом. Необична силуета, одличан финиш, општи квалитет, као и славно име, чине овај нож интересантним примерком. С ценом од око 220 долара он је више од три пута јефтинији у односу на оригиналне Матсуда борбене ножеве. 

По захтевима бушкрафтера 

Набавком модела Фалкнивен С-1 добијате, за наше услове, веома добар нож за боравак у природи на пошумљеном терену. Занимало нас је како ће се показати ПРО серија славног шведског произвођача, унапређена квалитетнијим челиком и мањим дизајнерским изменама.

Бисон, Цол Мосцхин и С-1 ПРО, фото: Драган Шапоњић

Нож долази у великој полимерској касети, која се херметички затвара и може послужити за чување осетљивих делова опреме (Кинези сличне коферчиће продају за двадесетак евра). Иако је С-1 ПРО настао на основу захтева канадских и северноамеричких бушкрафтера, овај нож има частан и дуг војни стаж у ваздухопловству УСМЦ и Краљевине Шведске, а испитиван је у више различитих војних формација. 

У односу на основни модел, серија ПРО добила је дебље и приметно масивније сечиво од ламинатног новог супер челика ЦоС, с високим садржајем кобалта и других легирајућих елемената. Оштрица је конвексно брушена, што је прилично ретко на серијским ножевима, али јој подиже ефикасност. На жалост, брушена је само до половине висине. Масиван, једнострани челични штитник чува прсте, а извучен реп усадника може да послужи као приручни чекић. 

Одлично сече из замаха 

Уз полимерску футролу с кордура виском и одличан ДЦ-4 оштрач с којим се испоручује, јасно је да С-1 ПРО у основи представља одличан радни нож, а борбена намена му је секундарна. Пропорције су добре, није прегломазан, али може да обави скоро сваки задатак. Оштро чекирана дршка од меког полимера се лепи за шаку, али делује сувише танко у задњем делу.  

Сваки од ножева има ојачања на крају дршке намењена грубим пословима, фото: Драган Шапоњић

С обзиром на то да је маса ножа концентрисана у првој трећини оштрице, сјајно сече ударцима из замаха, а добро одмерен браник не смета при прецизнијим пословима. Фалкнивен С-1 ПРО је, сигурно, најуниверзалнији нож на нашем тесту, иако није најбоље решење за борбу. Ипак, ако платите 350 евра, колика му је цена у Европи, имате право да тражите и практичну употребну страну, зар не? Овај нож заслужује да буде оцењен као радна алатка у неком другачије конципираном тесту. 

Нож елитних специјалаца 

Екстрема Ратио Цол Мосцхин званично је усвојен 2002. као официјелни нож 9. Падобранског Јуришног Батаљона Цол Мосцхин - елитне специјалне јединице италијанске армије и грб те формације налази се на мат црном сечиву једног од тренутно најпопуларнијих војних, борбених ножева у свету. Само падобранац који успешно прође захтевну селективну обуку добија један овакав нож.  

Различита решења футрола, али идентично осигурање ножева у њима, фото: Драган Шапоњић

Цео израђен од једног комада нерђајућег челика Бохлер Н-690, са интегралним двостраним штитником, овај нож је инспирисан асиметричним двосеклицама које су током Првог светског рата користили чувени Ардити, ратујући против аустријских планинских јединица на Алпима. 

Агресиван и елегантан 

Италијани су мајстори дизајна, па је Цол Мосцхин истовремено агресиван и елегантан. С горње стране се читавом дужином ножа протеже лажна оштрица (услов да се овај део војне опреме продаје на цивилном тржишту), а првих 40 мм до штитника је ситно назубљено за сечење падобранских и верачких конопаца. Врх је издужен, централно постављен и танак, па не изненађује што Цол Мосцхин има најбоље резултате у пробијању препрека. Гумена облога дршке је учвршћена једним завртњем и лако се демонтира у случају потребе (чишћење, замена, импровизовање копља и слично). 

СОГ Кику има језив учинак на месу, фото: Драган Шапоњић

Футрола је већ друга прича. Квалитетна кордура, чврст полимерски уложак који фрикцијом држи сечиво, али да би био безбедан при падобранском скоку постоји скидајући поклопац и додатна трака за осигурање с два дрикера, што компикује и отежава футролу.  

Тражен у свету 

Нож је сјајно балансиран и намењен, пре свега, за мачевалачки хват, али је спретан и сигуран без обзира на начин држања. Цена од 350 евра није мала, чак ни за набројане квалитете, али овај нож је тражена роба и војници других земаља често га купују од сопственог новца, тако да га није увек лако набавити. Колекционарска верзија с кутијом за излагање кошта око 630 евра. Превише, па макар и за најбољи борбени нож на нашем тесту. 

Прочитајте још: Челични лав са Апенина покорио Европу ретро моделима

Цол Мосцхин је једини потпуно пробио ролну итисона, фото: Драган Шапоњић

Рестриктивни закони и тзв. "политичка коректност" натерали су љубитеље сечива на својеврсну аутоцензуру и избегавање сваке, макар формалне повезаности са оружјем и насиљем, из страха да не дођу под удар неких нових, још строжијих прописа. На сву срећу, наша законска решења у овој области су међу најбољим и најлибералнијим, па у Србији нема потребе за оваквом врстом мимикрије. 

Драган Шапоњић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.