Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Оружарски трендови

Римејк који обећава – пушке с револверским механизмом (ФОТО)

Иако је основна идеја напуштена у корист других система, неколико модела ових необичних пушака се поново налазе у производном асортиману угледних фабрика

1602755780_revolverski-karabin.jpg
револверски карабин - фото: “Таурус”
Oglas

Деловало је како у модерно доба неће бити поклоника идеје “револверских пушака”, иако италијански “Уберти” производи реплике у калибру .45 Лонг Цолт и конверзију за перкусионо пуњење. Тексашки “Цимаррон Фиреармс” нуди савремене верзије решења које су својевремено патентирали “Колт” и “Ремингтон” у калибрима типичним за доба настанка.  

Маркетиншка акција:  и даме користе чешку варијанту револверске пушке у калибру .22 ВМР, фото: “Алфа Прој”

Прочитајте још: Прецизан рафал иза Гвоздене завесе (ФОТО)

Међутим, постоје и неке сасвим нове пушке базиране на револверском механизму. Руски модел МЦ 255, настао у Конструкторском бироу за алате, у основи је петометна сачмарица с ротирајућим добошем у калибрима 12, 20, 28, 32 и .410.

И поред несумњивих квалитета, МЦ255 није опстала на тржишту поред мноштва одличних вишеметних сачмарица, фото: “Тулатскиб”

У складу с ранијим традиционалним совјетским приступом, ово је крајње једноставно и врло поуздано оружје, што се огледа и у начину елиминације проблематичног деловања гасова који “цуре” на контакту предњег дела добоша и почетка цеви.  

Руси и Бразилци у игри 

Начин на који су Руси решили спречавање повреде од одлива врелих гасова на пушци МЦ255, фото: “Тулатскиб”

Руски конструктори су то решили тако што се читав склоп добоша с краном налази унутар масивног сандука који спречава да било шта од нуспродуката налази свој пут унапред ка поткундаку и шаци стрелца. Због поприличне масе од 3,7кг у калибру 12, лошег баланса и врло непријатног ДА окидања због тешког добоша - ова пушка није направила практично никакав тржишни успех. 

Руска МЦ 255 има масиван сандук у који се позиционира добош, фото: “Тулатскиб”

Нешто другачије решење је настало у Бразилу, где су фабрике “Таурус” и “Росси” после успешног револвера Јудге у калибру .45/.410, одлучиле да понуде и дугоцевну варијанту с кундаком. Слична идеја се формирала и када смо први пут опробали концепцијски сличан револвер Смит-Весон Модел Говернор у истим калибрима.

Диоптерски нишан је опција за бразилске пушке, фото: “Таурус”

Јер, ово незграпно оружје не остварује боље поготке од класичних револвера калибра .45 Лонг Цолт и/или .45 АЦП, а сачмена патрона .410 ипак изискује дужу цев како би перформансе дошле до изражаја. 

Лагана сачмарица за ситне штеточине 

После 160 година од првих употребљивих револверских пушака, „Таурусов“ концепт назван Цирцуит Јудге, на први поглед делује атрактивно јер омогућава потпуно искоришћење потенцијала примењене муниције, а савремени нишански систем и робусност израде уливају поверење. Хронични проблем спречавања “одливања” дела гасова ка шаци која придржава поткундак је ублажен позиционирањем својеврсног одбојника испред добоша, а први утисци корисника су прилично повољни.  

Ретка верзија револвера Таурус у калибру .44 Магнум, који се приближава лаганом карабину, фото: “Таурус”

У основи, сви се слажу да је ово једна лагана (2,4 кг) и ергономски добро решена пушка са цеви дужине 46 цм, којом се СА окидањем могу остварити сасвим прихватљиви погоци метком .45 ЛЦ и добар посип сачме у калибру .410 на даљинама које не прелазе 50 метара.

За одстрел ситних штеточина или евентуалну нужну одбрану од опасних звери, ово може бити добитна комбинација. Но, свако са иоле искуства добро зна како је у тим и таквим ситуацијама класична пумпарица у калибру 12 била и остала непревазиђено решење. 

Чешки “дуги револвер” 

Таурус Јудге Цирцуит има одбојнике који штите шаку док придржава поткундак, фото: “Таурус“

С друге стране, релативно нова чешка фирма “Алфа - Прој” је допунила своју палету револвера симпатичном варијантом са дужом цеви, кундаком и поткундаком. Модел назван Царбине 357 Магнум има масу од 2.300 грама, цев дужине 306 мм и капацитет шест метака .357/.38. Верзија у калибру .22 ЛР/.22 ВМР има дужу цев (508 мм), масу од око два килограма, добош од девет метака и могућност постављања оптичког нишана.  

Нарочито нам је интересантан модел у калибру .22 Винчестер Магнум, јер у тој конфигурацији представља изврсно оружје за рекреативни плинкинг. Већина малокалибарских пушака полуаутоматског дејства има проблем с застојима зависно од решења оквира, а једно овакво оружје спаја поузданост револвера и ефективни домет МК пушке. Чеси нису придавали нарочиту пажњу заштити слабије шаке стрелца, осим што је поткундак увећаних димензија како би гасови и честице допирали до њега, а не корисникове руке.  

Чешки револвер-карабин Алфа Прој је допадљиво оружје чистих линија, фото: “Алфа Прој”

Додајмо и да је “Ругер” експериментисао с револвером Редхоук калибра .44 Магнум, којем је монтирана дуга цев, оптика, кундак и разбијач пуцња, те да француска полиција ГИГН има дугогодишње искуство у кориштењу “снајперских” револвера МР73 с дужом цеви и биподом. Али, то су само модификовани револвери с нешто унапређеним карактеристикама. Делује нам како постоји простор за нешто сасвим ново и другачије... 

На основу претходних искустава, врло је незахвално давати било какве прогнозе да ли ће иједна од описаних савремених пушака с револверским добошем опстати на актуелном, врло захтевном тржишту.  

Прочитајте још: Складан мали карабин за шумски лов

Опционо Алфа Прој револверски карабин може да се добије и са добошем у свеприсутном калибру 9x19 мм, фото: “Алфа Прој”

Додуше, широм света се доста користе бацачи граната и патрона с сузавцем с основним револверским механизмом, али та пуњења имају сасвим другачији систем функционисања. Једна стара идеја покушава да нађе своје место кроз три века употребе, надамо се да неће у потпуности нестати с сцене. 

Милан Милановић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas