· · Коментари: 0

Брачни саветник открива: Ово је 6 реченица које никако не би требало да изговарате мужу

Ове реченице могу лоше да утичу на ваш брак

1662558240_pexels-cottonbro-4009040.jpg
Фото: Пеxелс

Уз посао имате и безброј других свакодневних обавеза код куће. Пеглање, кување, распремање исто чека вас, а уз то супруга молите данима да помери једну ствар, сигурно вам оваква ситуациија звучи познато, зар не? Управо су овакви моменти врло клизав терен са добар брак.

Наиме, са сличном ситуацијом се сусрела и брачна саветница Шанел Дукан, аутор књиге из области савремене психологије, као и суоснивач компаније "Хеалтхy Миндс НYЦ".

Шанел је удата, недавно се и породила, па се и њена брачна заједница нашла на многим испитима. Ево шта она никако не говори супруга, чак ни када се посвађају, како би избегла трајно нарушавање односа.

1. За све си ти крив

Најлакше је свалити кривицу на партнера када се осећамо ложе или нам није нешто по вољи. Али, оздрављење односа почиње када преузмемо одговорност за било који део, велики или мали, којим смо и сами допринели проблему. Рецимо, каснили сте, због чега је он пожурио, а касније и заборавио карте за концерт. Када нисмо спремни да признамо да друга особа није у потпуности одговорна за сукоб, кочимо помирење.

2. Судове никада не опереш

Тајна како натерати свог супружника да учини оно што желите је да избегавати речи као што су "увек" илу "никада". Те речи звуче као генерализација и одбацују сваки напор који је друга особа уложила. Уместо тога, изговорите реченице које ће показати како се ви осећате и шта је то што бисте желели. Овакво обраћање би имало много више ефекта, на пример: Волела бих да ми више помогнеш око прања судова. Тако се он неће осећати нападнуто, него га усмеравате на пожељно понашање.

Прочитајте још: Крвна група којој припадате говори чиме НАЈВИШЕ ПРИВЛАЧИТЕ СУПРОТАН ПОЛ: Како показујете емоције и да ли се везујете?

3. Мој посао је битнији, јер више зарађујем

Лако је осетити да онај ко кући донесе највећу плаћу има највећи утицај. Међутим, постоји много начина да допринесете домаћинству. Вредност појединца није везана уз професију или приход.

- Мој супруг и ја знамо да свако од нас има јединствену сврху. Поштујемо оба наша доприноса нашем животном стилу и заједнички улажемо у наше индивидуалне амбиције, без обзира на новчани поврат за сваки. На тај смо начин једно другом вредност у постизању животних циљева, а не супарници – каже саветница.

4. Па, глупо је што се тако осећаш

Највећи дар који можемо дати другом људском бићу је емпатија. То је када изађемо из властитих себичних одговора или потреба и покушамо да разумемо осећања друге особе.

- Никада не желим да се емоције мог мужа одбаце. Чак и кад се не слажем с његовим осећањима, покушавам да поштујем одакле долазе и своју фрустрацију претворим у радозналост да схватим како могу остати у нашем тиму – наглашава Шанел.

5. Много си лењ

Никада немојте лошу навику приписивати карактерној мани, то озбиљно угрожава брак и здрав однос.

- Чим се мој муж врати кући с посла, баци своју радну одећу крај улазних врата. Излуђује ме гледање одбачених ципела и кошуља како се гомилају по дневној соби. Иако сам га хиљаду пута замолила да покупи своју прљаву одећу, пазим да његову навику никада не припишем карактерној мани. Када негативно процењујемо партнеров карактер ван пролазних, тренутних грешака, улазимо у опасну зону презира – упозорава брачна саветница.

Прочитајте још: Научници открили да је РАЗВОД можда записан у генима: Ко су људи који имају "ген за развод"?

6. Можда би требало да се разведемо

Брак може бити изазован и има дана када се више чини као посао, него задовољство. Али, немојте дозволити да изгубите свакодневне заједничке тренутке у којима ћете се опустити и уживати.

- Колико год тешко било, пазим да никад не споменем реч развод. Оног дана кад смо рекли "ДА", обавезали смо се да ћемо пребродити сваку олују заједно. Употреба речи "развод" ствара пукотину у сигурним темељима нашег брака. Мој муж мора да зна да ћу га изабрати и када ствари нису ружичасте и да ћемо се заједно борити за будућност – закључила је брачна саветница Шанел Дукан.

А уз то је нагласила да је за срећан, хармоничан и здрав брак исто важно и да ваш супруг на сличан начин води рачуна о вама и о вашим осећањима.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.