Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли су људи који су у браку срећнији? Ево шта показују најновија истраживања

Ново истраживање је дало интересантне резултате

1707746318_shutterstock_2282254155.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Одрасле особе које су у браку кажу да су много срећније од људи у било којој другој врсти емотивне везе или оних без партнера, показују подаци најновије „Галупове“ анкете.

Срећнији живот након венчања изгледа да није нешто што се дешава само у бајкама.

- Како год да анализирате податке, види се прилично велика и значајна предност брака када је реч о томе како људи процењују свој живот - рекао је Џонатан Ротвел, економиста у „Галупу“ и аутор анкете о брачној срећи коју је спровела та организација за испитивање јавног мњења.

Од 2009. до 2023. године, више од два и по милиона одраслих становника Сједињених Америчких Држава оцењивало је свој живот, користећи скалу од нула до 10, где је нула најгора могућа оцена, а 10 највиша. Истраживачи су, између осталог, питали испитанике и да процене колико ће бити срећни за пет година.

Да би се сматрала успешном, особа је морала да задовољство животом оцени са седам или више, а својој очекиваној будућности додели оцену осам или више.

Током периода истраживања, они који су били у браку доследно су процењивали ниво среће вишим оценама од слободних учесника испитивања, и то у распону од 12 до 24 одсто више у зависности од године, показују подаци.

Јаз је био приметан чак и када су истраживачи прилагодили факторе као што су старост, раса, етничка припадност, пол и образовање, наводи се у истраживању. Образовање је снажан предиктор среће, али резултати су показали да одрасле особе у брачним заједницама које нису похађале средњу школу повољније оцењују свој живот од слободних одраслих са том дипломом.

- Ствари као што су раса и године, пол и образовање су важне. Али изгледа да је брак важнији од тога када је у питању задовољство животом и осећај среће - објашњава Бредфорд Вилкокс, професор социологије и директор Националног пројекта за брак на Универзитету Вирџинија. Вилкокс је прегледао и приређивао „Галупово“ истраживање.

Човек је, како Вилкокс истиче, друштвено биће и, као што је Аристотел рекао, морамо да се повезујемо.

Разлике у начину на који бирамо партнере

Можда срећа која зависи од брачног стања има неке везе са оним што људи очекују од њега, поручује Ијан Кернер, брачни и породични терапеут и сарадник Си-Ен-Ена.

- У својој пракси у последњој деценији приметио сам постепени прелазак са 'романтичног брака' на 'другарски брак', што значи да од самог почетка људи све чешће бирају супружнике који су више најбољи пријатељи него партнери у страсти - објашњава Кернер.

Иако то може довести до проблема са привлачношћу, то такође значи да ти људи бирају партнере на основу квалитета које ће вероватно довести до дугорочне стабилности и задовољства.

- Концепт посвећености имплицира искуство повезаности са другом особом. У најбољем случају, то значи да сте повезани са неким ко пружа осећај конзистентне сигурности и ко ће бити ту за вас у случају било каквих недаћа - навела је др Моника О’Нил, психолог из Бостона.

Треба ли упловити у брак ради веће среће?

Можемо много тога да научимо из података, али је тешко рећи да ли је брак разлог среће, указао је Џонатан Ротвел, економиста у „Галупу“.

Могуће је да су људи који имају квалитете који воде ка стабилнијој срећи уједно и они који и теже да буду у браку, наводи се у истраживању.

- Такође је познато, макар за мушкарце, да је једна од предности која се доводи у везу са браком обезбеђивање већег прихода. У литератури се води много дебата о томе да ли је то зато што успешнији, шармантнији, интелигентнији мушкарци који иначе имају особине које би их довеле у позицију да зарађују више, имају и већу вероватноћу да ступе у брак - истакао је Ротвел.

Квалитет брака, међутим, може да варира у зависности од индивидуалних околности, друштвених промена и културног погледа на овакву заједницу.

Ротвел за то наводи пример заједница у којима је брак практична потреба, где подаци показују мањи утицај на срећу него у онима у којима се појединци слободније бирају свој статус и партнера.

Др Моника О’Нил, с друге стране, подсећа да вам несрећни брак неће помоћи да се осећате генерално боље у животу.

- И даље верујем да су они који имају несрећне бракове вероватно мање срећни од оних који су слободни - нагласила је др О‘Нил.

Према њеним речима, било да сте у браку или тек започињете везу, можете повећати своје шансе за срећну заједницу тако што ћете јасно комуницирати о томе шта подразумева ваша посвећеност једно другом.

- Мислим да у друштвеним наукама никада нећемо доћи до тачке у којој можемо оценити да ли и са којом прецизношћу можемо рећи да ли је брак узрок среће - поручио је Ротвел.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas