Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БРАК

Од "егзистенцијалне панике" оболева свака трећа ДЕВОЈКА, да ли знате шта је то?

Повод за брак може бити љубав, али је чешће то обезбеђивање сигурности, избегавање усмаљености...

1606227745_brakDepo.png
Фото: Депозитфото
Oglas

Одлука да са емотивним партнером станете пред олтар и започнете ново поглавље, једна је од најзначајнијих у животу. Неки парови у брачне воде уплове тек после више година забављања, док поједини судбоносно "да" изговоре након кратке везе. Важи ли у овом случају изрека: "Ко се венча на брзину, кајаће се натенане?"

Прочитајте још: Пет питања за жене: Ово ће помоћи да боље разумете себе и побољшате свој брак!

- Када кажемо да је брак склопљен на брзину, можда је најважније да ли смо се суочили са питањима кључним за заједнички живот, а не време које смо провели са партнером пре тога - истиче психолог и психотерапеут Сања Станић.

Кратко се знамо, а као да се познајемо...
Страст, што да не?
Страствена осећања је немогуће објаснити, људи им теже, недвосмислено су романтизована и високо вреднована у савременој култури. Ако се осећамо заљубљено, сувишно је постављати питање да ли можемо заједно да живимо. Брак делује као природан наставак велике љубави.

Често се сматра да је еротска привлачност и узбуђење неопходан услов, или још горе да је довољан. Али заправо није, и постоји читав низ доказа за то. Поред физичке привлачности, битно је да уз све индивидуалне разлике постоји осећање дубље блискости. Често га парови исказују речима попут: "Веома брзо смо имали осећање као да се познајемо хљаду година". Изгледа да и у краткотрајним везама, које имају у основи овако дубоко осећање, постоје добре основе за успех.

Прочитајте још: Зашто би требало да будете у вези са мушкарцем који је АМБИЦИОЗАН као ви?

Ако погледате брачне парове око себе, сваки од њих има своју причу и карактеристичан почетак. У једном тренутку везе партнери се одлуче за брак, а мотивација за тај корак је разноврсна. У савременим условима брак најчешће почиње као флексибилан аранжман - почећемо да живимо заједно, па ћемо видети како то иде.

Дрштво притиска и не воли флексибилне везе!

- Брак и успостављање партнерства један је од важних задатака или достигнућа у животу појединца. Из тих разлога чест је доживљај социјалног притиска који фрустрира појединца ако није реализовао тај задатак. Без обзира на то, брак/партнерство има несумњивих предности. Такође, у зависности од културе, постоје различита обичајна правила која регулишу дужину забављања или вереничког статуса. У многим се избегава дуготрајан флексибилно дефинисан статус - истиче Станићева.

Некада је боље не размишљати много Фото: Депозит

Догађа се и да се после великих животних криза и губитака, људи брзоплето одлуче за брак са особом са којом су у краткој вези, а која им се учини у том тренутку најпогоднија. Неретко, раскид дуге везе и љубавно разочарање буде јак мотив да се особе брзо одлуче за брак са новим партнером.

Егзистенцијална паника
"Егзистенцијална паника", која се понекад догађа при доношењу одлуке у вези ступања у брак, може се јавити и у дугим везама.
Сигурност, страх.

- Жељу за венчањем могу да обликују и мање зрели мотиви као што су обезбеђивање сигурности, прилагођавање друштвеним конвенцијама или избегавање усамљености. И такви мотиви су људски, играју одређену улогу и ако нису пресудни могу да буду корисни у остваривању квалитетне, испуњавајуће и дуготрајне брачне везе - истиче Станићева.

Прочитајте још: СЕКС КАО ЛЕК: Зашто треба водити љубав што чешће

Често имамо прилику да чујемо: "Време ти је за брак и породицу". Ако особа има доживљај да јој "време измиче" и да јој се с годинама смањују шансе да нађе праву особу за брак и породицу, краткотрајна веза може да се доживи као излаз из неповољне ситуације, наглашава Сања Станић.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas