Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли вас пецка вагина током или после секса? Ево шта су узроци и када треба да се обратите лекару

Стручњаци објашњавају зашто може да се појави пецкање током или после секса у вашим интимним деловима, шта треба да промените и када је време за бригу

1652174296_jernej-graj-hO7Ne4AK7Lk-unsplash.jpg
Фото: Унсплаш
Oglas

Када је у питању добар секс, ваша уобичајена несташна фантазија вероватно не укључује бол. И не мислимо на бол током грубог секса који неки парови боле, него на бол који је узнемирујућ и ствара непријатност. 

Прочитајте још: Одговор на вечито питање жена: Ево шта све мушкарци РАДЕ ПОГРЕШНО

Нажалост, доста жена може да доживи секс који боли - и тачније, секс који пече - у једном или другом тренутку, објашњава Ејми Роскин, главни медицински службеник у Фавору. „Болни сношај — укључујући вагинално пецкање након секса — прилично је чест“, каже она. „У ствари, до 75 посто жена доживи болан однос током свог живота.

Др Роскин каже да не треба игнорисати болан секс. Ако је доследно, вероватно је добра идеја одлазак код лекара или разговор о здрављу. Али ако повремено осетите пецкање након секса, постоји много ствари које би могле бити, од којих многе неће захтевати посебну дијагнозу. Пецкање након секса се може јавити и услед следећих фактора:

1. Може бити од вашег детерџента за веш

Неки састојци у детерџентима за прање веша могу изазвати вагинално пецкање. Боје, мириси, конзерванси, ензими, парабени, растварачи, емулгатори и друге хемикалије могу директно иритирати кожу или изазвати алергијску реакцију. 

2. Може бити ваш доњи веш 

Танге могу да иритирају отвор вагине и да доведу до иритације и упале. Не само да је то непријатно само по себи, већ хронична упала може довести и до прекомерног раста бактерија, што би на крају могло да изазове инфекцију вагине или бешике. У ствари, ово је главни разлог зашто људи доживљавају пецкање у вагини *после* секса. Такође: Подручје око отвора ваше вагине је у близини ваше задњице, тако да се фекалне бактерије могу пренети из било ког покрета танги преко задњице, чиме се повећава вероватноћа инфекције.

Такође требало би увек да користите памучни веш јер синтетички веш поспешује знојење, самим тим и врућину и влагу која ствара идеалне услове за развој бактерија. 

3. Стрес који може утицати на ваше хормоне и сувоћу

Стрес може утицати на многе функције вашег тела, укључујући ваше хормоне, и као резултат тога, ваше природно вагинално подмазивање. А када имате секс без одговарајућег подмазивања, ова сувоћа може изазвати иритације на вашој вагини и осећај нелагодности. Подмажите и додајте још предигре у микс да бисте обезбедили што пријатније искуство.

4. Може бити од ожиљног ткива 

Да ли је изазвано траумом, порођајем или повредом, ово може изазвати непријатно и болно искутво. Након вагиналног порођаја, епизиотомија или други проблеми у вези са порођајем могу изазвати ожиљке између вагиналног отвора, што узрокује бол и понекад је чак и потребна операција да се исправи. Ово ожиљно ткиво је крхко, а сексуална пенетрација може лако повредити крхку кожу. Овај бол се често описује као осећај печења, додаје она. 

5. Може бити од ваших тампона

Постоји низ разлога зашто употреба тампона може изазвати бол или иритацију вагине. Ако тампон не постављате правилно или га не убацујете довољно дубоко, можете осетити пецкање. Ако је и ваша вагина сувља од просека, то би такође могло додатно иритирати уметање тампона, па самим тим тако иритирана кожа, биће још иритиранија после сексуалне пенетрације. Трудите се да сачекате скроз да пецкање прође пре следећег односа, како не би погоршали ваше стање. 

6. Може бити од козметичких производа које користите

Козметички производи најчешћи су узрок печења у вагини током или након секса. Ако сте то чули једном, чули сте милион пута: Не стављајте сапун на ваше интимне делове!  Унутрашњост вагине има механизме за одржавање пХ вредности у равнотежи. Можете опрати вулву - подручје коже око вагине - нежним, благим сапуном, али треба избегавати све што садржи боје или мирисе. Ако имате непријатан мирис вагине који желите да оперете и због тога користите ароме, прво што треба да урадите је да одете код свог гинеколога и проверите шта узроукује непријатан мирис. 

7. Може бити од "дотеривања" интимних делова 

Оно што користите за уклањање стидних длачица, ако је то нешто што радите, такође може изазвати иритацију. Иако технички уклањате длаке са вулве, а не из ваше стварне вагине, пецкање у општем подручју је изузетно иритантно, посебно током секса. Иритација коже узрокована опекотинама од бријача такође може изазвати нелагодност током трења услед секса. Ако је ово нешто са чиме се борите, покушајте да се бријете у правцу длаке - не против ње. Такође би требало да често испирете бријач, како се не би зачепио кремом за бријање и длачицама, што би довело до отупљивања оштрица. После бријања, хидратантна крема са петролејем као главним састојком (попут вазелина) требало би да спречи појаву иритације од бријача.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas