· · Коментари: 0
ИСТРАЖИВАЊА

ДОКАЗАНО: Ево ко чешће, а ко боље лаже!

Научна истраживања открила ко више лаже у мушко-женским односима

1610035829_Depositphotos_267722794_s-2019.jpg
Фото: депоситпхотос

Нема тога ко бар једном у животу није слагао - тврдња је утемељена на људском искуству и сазнањима научника.

Прочитајте још: Научници су утврдили, а постоји и добар разлог што је ранији одлазак на спавање здравији

Велика су, међутим, неслагања око тога зашто људи лажу и ко је у томе вештији - мушкарци или жене. Отуд се ово питање често убацује у многобројне анкете о људским склоностима. Истраживачи лондонског Музеја науке дошли су, недавно, до сазнања да мушкарци лажу чешће, а жене боље и да припаднице лепшег пола то доживљавају као успех.

Просечан Британац дневно три пута слаже, што у годишњем билансу износи 1.092 изречене неистине. Британке су ту у дебелом заостатку, јер за 12 месеци "накупе" 728 лажи, односно две на дан. Бивши британски лидер Винстон Черчил је својевремено изјавио да се највише лаже у љубави, у лову и током предизборних кампања. Овај први "сектор" је и данас поље где се истина често изврдава и забашурује.

Фото: деспоситос

Занимљивост истраживања лондонских "музејџија" је податак да мушкарци највише лажу своје - маме. Не, дакле, ни супруге ни љубавнице. Таквих је, према анкети у којом је било обухваћено 3.000 лица, око 25 процената. Најсумњивији податак и овог истраживања је сазнање да у свега 10 одсто постоји лагање у женско-мушким односима.

Мушкарци, наводно, највећи број лажи изрекну у вези свог односа према алкохолу. "Нисам попио превише" - је најчешћа неистина која стиже из табора јачег пола. Женске лажи су, углавном, засноване на осећањима. "Нисам лоше, све је у реду" и "То сам одавно желела" (приликом примања поклона) су неистине највеће фреквенције које изговарају даме.

Прочитајте још: Већини оболелих од ковида НЕДОСТАЈЕ овај ВИТАМИН

Осећање кривице због лажи много је израженије код жена, него код мушкараца. Однос је 82 према 70 одсто.
 На питање да ли има оправдања за лагање, око 84 процента анкетираних је одговорило - потврдно. Чак 71 проценат сматра да лаж којом се штите најближи није и не мора да буде грех. Други пример када не треба превише моралисати у случају лагања је обавештавање некога о болести.  

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.