Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Какве се све промене дешавају у организму када се ЗАЉУБИМО? Емоција која изазива бројне реакције

Заљубљивање и те како утиче на процесе у организму

1686309740_shutterstock_2143010785.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Заљубљивање је једно од најузбудљивијих искустава које можемо доживети. Осећај лептирића у стомаку, убрзан рад срца и еуфорично расположење су само неки од физичких симптома који се јављају када смо заљубљени. Али шта се заправо дешава у нашем телу када се заљубимо?

Хормони заљубљености

Када се заљубимо, наше тело почиње лучити различите хормоне који играју кључну улогу у формирању романтичних осећања. Један од главних хормона је допамин, који је одговоран за ослобађање осећаја задовољства и награде. Допамин нам пружа интензиван осећај среће када смо у близини особе у коју смо заљубљени. Такође, ниво окситоцина, познатог као "хормон љубави" или "хормон загрљаја", расте, што може побудити осећај повезаности и блискости са вољеном особом.

Повећан рад срца и убрзани дах

Када смо заљубљени, наше срце почиње брже куцати, а дисање постаје убрзано. То је резултат повећане активности аутономног нервног система, који регулише срчани ритам и дисање. Ове физиолошке реакције могу бити последица узбуђења и страсти коју осећамо према особи у коју смо заљубљени.

Узнемиреност и нервоза

Заљубљеност може изазвати осећај узнемирености и нервозе. Овај ефекат може бити последица лучења адреналина, хормона стреса, који се ослобађа током емоционално интензивних ситуација. Адреналин може појачати осећај узбуђености и напетости, али истовремено може допринети осећају нервозе.

Смањен апетит и несаница

Многи људи примећују да губе апетит и имају проблема са спавањем када су заљубљени. Ово може бити резултат повећане емоционалне узбуђености и константног размишљања о вољеној особи. Такође, промене у лучењу хормона, попут повишеног нивоа стреса, могу утицати на апетит и квалитет сна.

Појачана концентрација на вољену особу

Када смо заљубљени, често смо опседнути мислима о вољеној особи. Наше тело и ум постају фокусирани на ту особу, а наша концентрација може се појачати. Ово се може догодити због активације одређених делова мозга који су повезани с осећањима заљубљености и пажњом према партнеру. Као резултат тога, можемо бити мање фокусирани на друге активности и више усмерени на особу у коју смо заљубљени.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas