Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико често брачни парови (требају да) имају односе? Можда није исто као што је било, али може бити задовољавајуће на НОВ НАЧИН

Учесталост секса није једини показатељ нивоа задовољства у дугорочним односима

1691488347_shutterstock_518499061.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Секс у браку (и у животу) има своје фазе, периоде, успоне и падове, а ако се суочавате са силазним периодом који се, изгледа, претвара у „нову нормалност“, лако можете постати малодушни. Можете кривити себе или партнера и покушавати да нешто закључите (најгора опција) упоређујући свој сексуални живот са динамиком сексуалног живота других парова. Можете испитивати пријатељице (дискретно или директно), да бисте стекли увид у то да ли су задовљне сексом у браку и колико га често имају, а одговори вас могу изненадити – јер сви могу бити различити. Осим тога, њихова искуства су се можда увек разликовала од ваших, само то нисте знали.

Шта каже статистика

Поједина истраживања из 2017. године пронашла су да просечни брачни парови имају секс 56 пута годишње, што је отприлике, једном недељно. Друга истраживања дају нешто мање бројке, али тестови су показали да су најсрећнији парови који имају секс у браку на недељном нивоу.

Када сте у браку или дугој вези, природно је да видите промене у учесталости секса – на почетку обично постоји период високе сексуалне активности, али временом фактор узбуђења опада, као и сексуална учесталост. Људи се враћају на „фабричка подешавања“, а њихов природни либидо може бити неусклађен – један партнер жели више секса, док је други задовољан и са знатно мање. Природни либидо је другачији за свакога – неко има жељу за сексом сваког дана или више пута недељно, а некоме је довољно и једном месечно, или ређе. Жеља за сексом варира и на основу фактора као што су стрес, сан, лекови (медицинска стања), исхрана, кондиција. Ако се ви и ваш партнер суочавате са нескладом између либида, то не значи да је секс у браку лош или да води у урушавање односа. Чак и ако сте у односу без секса, или га имате мање од десет пута годишње, још увек може бити жива и снажна.

Уколико сте забринути и незадовољни променама у свом сексуалном животу, постоје ствари које можете предузети да бисте га поправили. Потребно је да се одупрете стресу и разним инхибиторима који се са годинама нагомилавају и да се борите да бисте створили простор за радостан и задовољавајући секс у браку.

Како да поставите циљеве за бољи секс у браку

Можда обоје знате да желите чешћи и бољи секс, али нисте сигурни на шта циљате. Иако је чешћи секс повезан са нивоом среће у односу, та повезаност се заправо односи на секс једном недељно. Учесталији секс није показао повезаност са срећом и задовољством у браку. Истраживања сугеришу да је важно одржавати интимну везу са партнером, али да учестали секс може сам по себи постати извор стреса (ако осећате обавезу да имате секс више пута недељно, јер партнер има већи либидо).

Фокусирајте се на квалитет доживљаја, уместо да бринете због учесталости, саветују стручњаци.

Први корак ка постизању обострано задовољавајућег сексуалног живота је разговор са партнером о обостраним жељама. Можете се присетити својих најбољих сексуалних доживљаја док гледате фотографије из периода када сте били страствени и разиграни – размишљање и разговарање о квалитетним искуствима бољи је приступ него фокусирање на бројке. Комуникација ће вам помоћи да боље разумете шта се променило, шта недостаје у вашем односу и шта је оно што сте обоје вољни да предузмете. Разлика у сексуалним потребама може значити да желите више блискости и додира са партнером ван спаваће собе, али то је нешто што морате схватити и јасно изнети свом партнеру.

Поставите као циљ да имате секс једном недељно и покушајте да га остварите. Секс у браку обично губи спонтаност, због околности, преоптерећености обавезама, деце, посла, али можете га заказати. Викендом можете одвојити време које ћете посветити телесном уживању, које можете обогатити масажом и мажењем (да пробудите чула) и испробавању техника којима вас може подучити тантрички секс и друге медитативне сексуалне праксе. Сама чињеница да сте одвојили време и да улажете енергију, да се трудите и да вам је стало, даће вам осећај да радите на заједничком задатку, чији је смисао обострано уживање и благостање.

Имајте у виду да секс у браку не искључује мастурбацију – самостално уживање може затворити јаз између неусклађеног либида и искључити притисак на партнера који нема тако изражену жељу за сексом. Осим тога, самозадовољавање вас усклађује са сопственим потребама и помаже да проширите видике. Размислите о употреби вибратора и других сексуалних играчака, које можете користити и сами и заједно.

Учесталост секса није једини показатељ нивоа задовољства у дугорочним односима – ваша веза може бити сексуална и испуњавајућа кроз флерт, романтичне гестове, исказивање нежности. Више се ради о томе да изражавате жељу да одржите снажну емоционалну везу, него о било чему другом. Дакле, без озбира да ли имате секс више пута недељно или месечно, ии ређе, важно је да осећате припадност и дубоку повезаност са партнером

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas