· · Коментари: 0
РАЗЛИКА У ГОДИНАМА

Он је СТАРИЈИ, она је МЛАЂА: Који период БРАКА је најкритичнији?

Са каквим се проблемима, потешкоћама и предрасудама се сусрећу парови код којих постоји генерацијски јаз?

1600856349_Depositphotos_165937054_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Велика разлика у годинама међу емотивним партнерима одавно више није табу тема. Али не гледају баш сви благонаклоно на такве везе и бракове.

Психолог Милица Милорадовић Станковић сматра да се они суочавају са већим изазовима него партнери код којих разлика у годинама није превише изражена.

Прочитајте још: Не мешајте СТРАСТ и ЉУБАВ - Људи се растају, психолог објашњава РАЗЛОГЕ

- Изазови су већи због могућих негативних ставова и предрасуда околине - каже психолог.

Нико не жели сукоб
Колико год да нам није стало до туђег мишљења, лакше би нам било када бисмо могли да избегнемо одређене непријатности, макар од стране блиских и нама важних особа. Ипак, године саме по себи не морају бити и често нису препрека. Треба истаћи и да се устаљена мишљења и традиционални ставови о овом питању мењају под утицајем модернијих погледа на свет.

Сталан рад на себи и на односу са партнером, спремност да се суочимо са проблемима, воља да их решавамо конструктивно и превазиђемо заједнички, повећавају шансе за опстанак везе и изградњу квалитетног и чврстог односа.

Претходни брак?

Колико претходно брачно искуство једног или оба партнера утиче на однос?

- Предношћу се може сматрати то што сада вероватно јасније зна шта жели, која су му очекивања од везе, па у садашњи однос улази спремнији и зрелији - иситче психолог.

Ако је љубав права...

Ови парови се често суочавају са предрасудама окружења. То може бити добар тест снаге и зрелости односа. Обично се каже "ако је љубав права, пребродиће све тешкоће". Не иде то лако, али ће искрена осећања пре подстаћи партнере да се суоче са проблемом и нађу начин да испливају из њега још јачи.

Прочитајте још: ШТА ТО ФАТАЛНА ЖЕНА ИМА ШТО „ОБИЧНА“ НЕМА? Ових 10 ОСОБИНА их одликује!

На питање који период везе или брака је најкритичнији, психолог Милица Милорадовић Станковић каже:

Сви имају проблеме
Ни парови код којих разлика у годинама није изражена, нису у потпуности поштеђени оваквих криза и изазова, али у неким случајевима године једног партнера могу објективно бити препрека и извор проблема.

- Критични период односа може зависити од развојних фаза у којима се налазе партнери - каже она.

Проблем је ако неко жели да се оставри као родитељ.

Рецимо, млађи партнер има потребу да се оствари као родитељ, а старијем то није приоритет или реално не постоји могућност да се то деси због биолошких препрека или здравственог ограничења због броја година. Оба партнера се временом развијају и мењају. Другачије су потребе, амбиције, афинитети, очекивања у различитим периодима живота.

Сваки брак има проблеме, а нарочито када је разлика у годинама велика Фото: Пиксабеј

- Уколико у одређеном тренутку дође до разилажења развојних путева, односно до непомирљивог раскорака, то може представљати препреку за здраво функционисање, па и даљи опстанак везе или брака - истиче психолог.

Прочитајте још: ПОЉУПЦИ СУ ВАЖНИ: А због ова 3 ТУЖНА РАЗЛОГА парови престају да се љубе

Тада је важно да однос почива на здравим, чврстим темељима, како би шансе за превазилажење тешкоћа биле веће.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.