Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЉУБАВ У ГРЧКОЈ

Ерос, прагма, флаутиа...Постоји 6 ПОЈМОВА које су стари Грци користили за ЉУБАВ, а ево шта они значе

Данашње схватање љубави ставља нагласак на модел романтичне љубави, али можда нешто више можемо научити из различитих облика емоционалне везаности које су препознавали Стари Грци.

1603890893_Depositphotos_371202216_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Као што ми данас имамо софистициране речнике за разне друштвене појаве, предмете и мишљења, тако су и Грци били софистицирани када су говорили о љубави, препознајући њених шест различитих типова.

1. Ерос или сексуална страст

Прва врста љубави је ерос, названа по грчком богу плодност и представља идеју сексуалне страсти и жеље. Али Грци нису увек мислили о томе као о нечем позитивном, као што смо ми то склони да урадимо данас.

Прочитајте још: Изненађујућа ОТКРИЋА: Ево шта доприноси ПРИВЛАЧНОСТИ

Ерос укључује губитак контроле који је плашио Грке

У ствари, ерос је сматран опасним, страшним, нерационалним обликом љубави који може да вас ухвати и запоседне. Овај став су делили и многи каснији духовни мислиоци, као што је хришћански писац К. С. Луис. 

2. Филиа или дубоко пријатељство

Друга врста љубави је филиа или пријатељство, које су Грци ценили много више од основне сексуалности ероса.

Филиа се односи на дубоко, снажно пријатељство

Оно је све о показивању лојалности својим пријатељима, жртвујући за њих, али и делећи своје емоције са њима.

Прочитајте још: Поштовање, искреност и шта још? Особине које ЖЕНЕ траже код мушкараца

3. Лудус или разиграна љубав

То је старогрчка идеја разигране љубави, која се односи на осећање привлачности између младих љубавника. Сви смо осетили укус тога у флертовању и задиркивању у раним фазама везе. Али ми такође живимо наш лудус када седимо у бару смејући се са пријатељима, или када одемо на плес.

Плес са непознатима може бити крајња Лудус активност

Друштвене норме се могу мрштити на ову врсту неозбиљности код одраслих, али мало више лудуса можда може бити баш оно што је потребно да зачини наше љубавне животе.

Прочитајте још: Бежите од НАРЦИСА, СВЕЗНАЛИЦА и још ТРИ врсте МУШКАРАЦА

4. Агапе или љубав за све

Четврти тип љубави, а можда и најрадикалнији је агапе или несебична љубав. То је љубав намењена свим људима, без обзира да ли су чланови породице или дистанцирани странци. Агапе је касније преведен на латински као Царитас, што је и порекло савремене речи "хуманитарно".

К. С. Луис га сматра као "поклон љубав", највиши облик хришћанске љубави.

Постоји све више доказа да је агапе у опасном паду у многим земљама. Ниво емпатије у САД-у нагло је опао у последњих 40 година, а највец́и пад јавља се баш у протеклој деценији. Хитно нам је потребно да оживимо нашу способност да бринемо о људима.

5. Прагма или дуготрајна љубав

Још једна грчка љубав била је зрела љубав, познатија као прагма. Нпр. то је случај дубоког разумевања које се развило код дугогодишњих брачних парова. Прагма је о компромисима усмереним да се помогне једној вези да опстане током времена, показујући стрпљење и толеранцију.

Foto: Depozit
Психоаналитичар Ерих Фром тврди да трошимо превише енергије на "заљубљивање"

Како се око једне трећине првих бракова у САД-у завршава разводом или раздвајањем у првих 10 година, Грци би засигурно сматрали да треба да унесемо озбиљну дозу прагме у наше односе.

Прочитајте још: Одговор на питање које МУЧИ ЖЕНЕ: Када МУШКАРЦИ излазе из КРИЗЕ СРЕДЊИХ ГОДИНА?

6. Филаутиа или љубав према себи

Шеста врста грчке речи за љубав је била филаутиа или љубав према себи. А паметни Грци су схватали да постоје две врсте ове љубави. Једна је нездрава сорта повезана са нарцисоидности, где је особа опседнута само собом и фокусирана на личну славу и богатство.

"Сва пријатељска осећања за друге су само продужетак наших осећања за нас саме" - Аристотел

Прочитајте још: Да ли су ЗАЉУБЉЕНИ рационални? ХРАБРИЈИ свакако јесу!

Здрава верзија подразумева да имате велики капацитет за љубав. Идеја почива на томе да ако волите себе и осећате сигурност у себе, ви ћете имати довољно љубави и за себе и да је дате и другима (као што се огледа у будистички инспирисаном концепту "само - самилости").

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas