Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОВО УБИЈА СЕКСУАЛНУ ПОТРЕБУ: Четири фактора који ШТЕТЕ ЛИБИДУ

Смањена сексуална жеља, позната као губитак либида, чест је проблем. Ово стање не указује увек на неки озбиљнији проблем.

1697704165_shutterstock_1585305010--2-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Међутим, када дође до неочекиваног и трајног губитка либида, вреди истражити разлоге који могу бити иза тога. Ово су фактори који могу стајати иза промене сексуалне жеље.

Промене у рутини и фазама живота

До смањеног либида може доћи из једноставних разлога које сви искусимо у неком тренутку, као што су стрес, умор, промене у рутини и периоди када друге активности одузимају време које би иначе било посвећено сексуалној активности, као што је брига о деци.

- Ово не мора да значи поремећај. Све док постоји сексуално задовољство, ово смањење није нужно патолошко - каже Катарина де Мораеса.

Промене у менталном здрављу

Депресија и анксиозност могу значајно утицати на сексуалну жељу.

- Пацијенти са депресијом могу да доживе смањену жељу због хемијске неравнотеже у мозгу, укључујући промене у хормонима серотонина и допамина, које се односе на расположење и осећај награде и задовољства - објашњава психијатар.

У овим случајевима, лечење стања може побољшати жељу и, последично, сексуалну функцију.

Хормоналне промене

Ако пацијент нема поремећаје у менталном здрављу или рутинске промене које оправдавају смањен либидо, следећи корак је испитивање хормоналних промена.

Естроген код жена и тестостерон код мушкараца главни су регулатори либида и сексуалне активности, објашњава Каролин Кастро, ендокринолог у болници Сао Камило.

- Код мушкараца, на пример, не само да процењујемо да ли је ниво тестостерона низак, већ такође испитујемо медицинску историју да видимо да ли иза хормонске промене можда стоје други основни услови.

Лекари као могуће узроке истичу и стања као што су трудноћа, постпорођај, дојење и гојазност, као и друга која такође модификују ниво хормона.

Неуролошке болести

Обољења као што су мултипла склероза, Паркинсонова болест, повреде кичмене мождине или периферна неуропатија такође могу утицати на функцију нерава који контролишу сексуални одговор, што доводи до потешкоћа у постизању или одржавању ерекције, постизања оргазма или сексуалног узбуђења.

Дијабетес, изазивањем хормоналних промена, такође може изазвати смањење жеље. Поред тога, стање узрокује умор и неуропатију, поремећај у којем су нерви оштећени. Ово може довести до губитка осетљивости и компромитоване сексуалне функције, што индиректно утиче на либидо.

Људи са срчаним проблемима, као што је срчана инсуфицијенција, могу искусити хронични умор због смањене способности срца да ефикасно пумпа крв. Овај стални умор може смањити сексуалну жељу. Поред тога, неки лекови који се користе за лечење срчаних болести могу имати нежељене ефекте који утичу на сексуални интерес.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas