Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Препознајте на време: Шест знакова да сте у ТОКСИЧНОЈ ВЕЗИ, ако приметите било који од њих - бежите од тог односа

Токсичне особе често знају добро да манипулишу, па вам буде тешко да препознате да сте у погубном односу

1661417397_ryan-jacobson-d1hBfHYcAF8-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Здрава и нормална веза подразумева међусобно уважавање, поштовање, заједничко напредовање, нежност, искреност и још гомилу лепих ствари, које се међу срећним паровима, више или мање приметно, свакодневно одвијају.

Заљубљеност, међутим, може да учини да не видимо неке стварне проблеме у вези и партнерово токсично понашање.

Шта токсично понашање подразумева?

Укратко, токсичне везе су емоционално, а понекад чак и физички, штетне за једну особу, која увек успева да пронађе оправдање за партнерово лоше понашање. Веза је токсична и ако је ваш међусобни однос заснован на сукобу, конкуренцији и потреби да једно друго контролишете.

Лоше понашање партнера не сме да има оправдање. Ви, као и сви други, заслужујете да уживате у свим чарима срећне везе. Постоји стандард испод ког не бисте смели да идете када је партнерово понашање у питању, и зато добро обратите пажњу. Токсичне везе умеју да се заврше веома незгодно, а вама је најбоље да из исте везе изађете и раније, како бисте сачували своје ментално здравље и мир.

Типични знакови токсичниог односа су:

1. Изолација

Уколико ваш партнер покушава да вас одвоји и изолује од породице и пријатеља, то не ради из најбоље намере, како вероватно тврди, већ како би над вама имао више контроле.

2. Стална неслагања и препирке

Док су повремена неслагања и препирке сасвим нормални, јер сте вас двоје ипак две различите особе, константна негативност, свађе и пребацивање указују на већи проблем. Токсичан партнер који има потребу или жељу да контролише другу страну, у овом случају вас, има обичај да омаловажава, критикује и даје негативне коментаре на рачун вашег изгледа, понашања, каријере…

3. Кривица

Уколико је ваш партенр спреман да преузме све заслуге за лепе и срећне моменте у вашој вези, док истовремено на вас пребацује одговорност за све проблеме, једноставно је токсичан.

4. Љубомора и непоштовање

Да ли вас партнер често оптужује да сте некога заводили или сте са неким флертовали? Да лив ас често пита зашто сте и даље у другарским односима са бившим и отворено вас оптужује за превару? То није третман какав заслужујете и показује неповерење и непоштовање.

Токсичан партнер је истовремено склон управо таквом понашању – флерту и варању.

5. Порицање

Токсична особа није у стању или не жели да види свој утицај на другу особу. Увек ће негирати своју умешаност у било шта и пребацивати сву кривицу на вас, па ће вас чак убеђивати и да умишљате.

6. Губљење компаса

Није редак случај да се, зарад мира у вези, праве компромиси, па понекад раде и ствари преко воље. То је у реду само ако сте тога свесни. У токсичној вез, међутим, овакво понашање се понавља, па временом почнете све да радите преко своје воље и моралних, личних и етичких начела, само како бисте удовољили партнеру.

Опоравак од токсичне везе

Након изласка из токсичне везе, особа може да се осећа искоришћено, истрошено и уморно. Осећај самопрекора и мањка самопоштовања је сасвим уобичајен. Ипак, тај раскид није крај света, а грешке у љубави праве сви с времена на време, тако да је важно да будете свесни да нисте једини, ни сами.

Обновите добре односе које сте можда у вези изгубили или прекинули. Посветите се свом личном развоју и унапређујте своје вештине и знање. Водите рачуна о свом изгледу и здрављу свакодневно.

Уколико осетите потребу, не устручавајте се ни да посетите психотерапеута.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas