Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
психологија

Психолог објашњава праву разлику између ЉУБАВИ И ЗАЉУБЉЕНОСТИ: Зашто је важно да једно смени друго?

Психолози су објаснили у чему се заљубљивање разликује од љубави, зашто не би требало на вештачки начин продужавати осећај заљубљености и како сачувати дуг и здрав однос са партнером.

1645017179_people-g3fd762b74_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Како наводи неуропсихолог Јулија Пуњина, важно је схватити да су заљубљеност и љубав различите ствари.

- Љубав се сматра осећањем, а заљубљеност је почетни стадијум тог процеса који може прерасти у љубав или се може завршити на том стадијуму. Односно, то је скуп разних емоција, физиолошких и психолошких реакција, нека врста привременог еуфоричног коктела - рекла је Пуњина.

Према њеним речима, заљубљеност је привремена појава и то се не дешава случајно.

Прочитајте још: Зашто МУШКАРЦИ ПРИЈАТЕЉСКО ПОНАШАЊЕ ЖЕНА тумаче као ФЛЕРТ: Научници ДАЛИ ОДГОВОР

- То је веома јака емоционална и психофизичка љуљашка, јер је човеку лепо када је поред особе у коју је заљубљен, али је и лоше када она није поред њега. То је период нестабилне, измењене свести и физиологије. То стање не може дуго да траје. Природа није осмислила такав механизам, он није добар за нас. За наше здравље би било опасно да се дуго налазимо у том неизбалансираном стању - појаснила је докторка.

Психолог Олга Батујева је додала да је период заљубљености карактеристичан и по томе што је човек склон да идеализује вољену особу.

Много је боље када се заљубљеност претвори у зрелији осећај

- Велику улогу играју пројекције, јер ми у особи видимо оно што нас подсећа на то у шта смо ми заљубљени код себе. Онда имамо неку илузију у глави и неку нашу слику о партнеру. Затим сретнемо особу сличну овом опису и у почетку се не заљубљујемо у стварну особу, већ у ту пројекцију - навела је Батујева.

То је и разлог што су психолози сагласни у мишљењу да је много боље када се заљубљеност претвори у зрелији осећај. Када је могуће прихватити и волети особу онаквом каква она јесте, а не идеалну слику особе која неће одговарати стварности. Батујева је истакла и да је могуће одржати страст и хемију у односима.

- Страст је као ватра, ако је не запалиш, она се неће сама запалити. Зато је важно да се организују заједничке вечере у пријатној атмосфери или путовања која ће вам доносити задовољство и узбуђење - рекла је докторка.

Прочитајте још: Да ли је СЕДМА ГОДИНА заиста најкритичнија за везу? Шта можете да урадите?

Важно је да приликом изградње дугих и озбиљних односа постоји преклапање интереса, вредности и циљева. "Код оних парова код којих је циљ остварен и није направљен нов, људи почињу да живе одвојено или живе као да су комшије“, навела је. Најважније правило за срећне односе јесте квалитетан разговор и способност партнера да чују један другог.

- Нема потребе да неко наслућује шта особа поред њега жели. О томе треба разговарати са партнером, а не фантазирати и умишљати. Потребно је прихватити особу са свим њеним манама и врлинама, разјашњавати све несугласице и договарати се о свему - закључила је докторка.

   Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas