· · Коментари: 0
психологија везе

Шта значи АСЕРТИВНА КОМУНИКАЦИЈА у партнерским односима

Иако је природно да у вези постоје извесна неслагања и трзавице с времена на време, треба знати границе и свести их на минимум.

1602491993_Depositphotos_70975385_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Уколико тренутно пролазите кроз турбулентно љубавно путовање, или сте некада доживели такво искуство, онда је данашња тема баш за вас! Изазови који се могу појавити су разни, понекад покушавамо да их решимо, понекад се правимо да не постоје, а неретко и опраштамо оно што не бисмо смели. Свакако, чини се да је победник она страна која отворено, јасно и гласно проговори о својим осећањима. То нам бар поручују стручњаци, који се слажу у једном – асертивна комуникација је важна да би се успоставили квалитетни односи са другим људима, не само у вези, већ и на послу. Кључ је у проналажењу баланса, тако да пренесемо поруку у коју верујемо, а да притом не делујемо надмоћно. Наравно, пуно је лакше нешто рећи, него спровести у дело, али ћемо се потрудити да вам у редовима који следе приближимо ову идеју.

Шта је асертивна комуникација?

На пољу психологије, асертивна комуникација заузима високо место по значају, првенствено због своје ефикасности у међуљудским односима. Насупрот њој, постоји агресивни стил, који се приписује особама фокусираним само на своје потребе и са мањком поштовања. Стога, оне често умеју да буду насилне, па чак и да злостављају. Ту, међутим, није крај, јер се јавља и пасивно понашање, где се особа у страху повлачи и ставља своје интересе у други план.

Прочитајте још: Да ли је ПРЕЉУБА хронична болест? Научници су ЈЕДНОГЛАСНИ

Асертивна комуникација у вези?

Вероватно са нестрпљењем желите да прочитате како се асертивна комуникација пресликава на партнерске односе. Прво и основно, важно је научити рећи не, у правом тренутку и без одласка у крајност. Једном речју – треба бити емпатичан, али препознати и оно што нам не прија и на то указати. Најбоље је бити отворен и разговарати без устезања.

Фото: Пиxабаy

Шта је важно да знате?

За почетак, крените од себе, и размислите о свом самопоуздању, да ли верујете у то што говорите и да ли сте добри у доношењу одлука. Затим, важно је да сте добар слушалац, јер је некада потребно читати између редова. Као што смо већ истакли, истовремено је важно да умете да кажете не и сами ставите до знања како се осећате. Права мера је кључ квалитетног односа. Да изговорено са нелагодом може проузроковати да се осећамо лоше, јер све оно неизговорено, као и потиснута љутња могу имати само негативан расплет.

Прочитајте још: Истраживање показало: Мушкарци са ДУБЉИМ ГЛАСОМ пре ће варати у вези, ево и зашто

Превазилажење конфликта

Савладавање вештине успешног комуницирања може знатно олакшати и смањити евентуалне конфликте. Још једном, наглашавамо важност баланса, односно проналажења златне средине. Не препоручује се пасивно прихватање и мирење са ситуацијом, као ни наметање свог става, уз употребу агресивног тона.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.