Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДА ЛИ ЈЕ ВАШ ЉУБИМАЦ НА ЛИСТИ? Који пси живе најдуже, а који најкраће - одговор ће вас изненадити

Мали пси са дугачким носевима, попут малих енглеских хртова и јазавичара, могу да живе много дуже од паса који имају кратке њушке и равна лица, говори ново истраживање, у коме је анализирано преко пола милиона паса. Аутори су успели да открију који пси у просеку живе најдуже, а који најкраће, а интересантно је да дужина живота не зависи само од расе, већ и од величине и пола ове животиње.

1708434192_shutterstock_1758397553.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Утврђено је да мужјаци паса средње величине и кратке њушке, попут енглеског булдога, у просеку живе чак три пута краће него мале женке паса са дугом њушком, као што је патуљасти јазавичари или италијански хрт. До сада су рађене бројне студије на ову тему, али ово је прво проучавање у коме су се детаљно анализирале разлике између животног века 150 другачијих раса, преноси "Дејли мејл".  

Интересантно је да, без обзира на расу, женке у просеку могу да живе мало дуже од мужјака (тачније око 12.7 година, док мужјаци живе око 12.4 године). 

За прецизне резултате, истраживачи из Енглеске су анализирали више фактора, као што су раса, величина, облик лица и пол. Просечно животно доба свих паса је било 12 и по година, али постоје одређене разлике у генетици које утичу на дужину живота.

Иако још увек нису утврђени прецизни разлози зашто неке расе живе дуже, а неке краће, научници тврде да велику улогу имају здравствене комликације, које најчешће имају пси са кратким њушкама.

"Забринути смо за псе са равим лицем и кратком њушком, због негативних утицаја неодговорног узгоја и куповине ових раса, који укључују краће животни век, као што је приказано у овом истраживању. Желимо да нагласимо потенцијалним власницима да добро размисле пре него што одаберу ове расе," рекао је стручњак за псе Бил Ламберт. "Када бирате пса,  требало би да одете код стручњака који ће да провери како он дише, као и да, ако је могуће, будете сигурни да родитељи пса нису имали пренаглашене или деформисане делове лица."

Истраживачи су саставили следеће листе раса које у просеку живе најдуже и најкраће, а занимљиво је да "снажни и опасни" пси у просеку немају дугачак животни век као расе мале величине:

Најдужи животни век:

1. Ланкашир хилер: 15.4 године

2. Тибетански шпанијел: 15.2 године

3. Болоњски пас: 14.9 година

4. Шиба ину: 14.6 година

5. Папилон: 14.5 година

6. Хавански бишон: 14.5 година

7. Белгијски шпиц: 14.2 године

8. Лејкландски теријер: 14.2 године

9. Тулеарски пас: 14.2 године

10. Бордер теријер: 14.2 године

Најкраћи животни век:

1. Кавкаски овчар: 5.4 године

2. Канарски пас: 7.7 година

3. Кане Корсо: 8.1 година

4. Енглески мастиф: 9.0 година

5. Мајмунски пинч: 9.3 године

6. Гонич Светог Хуберта: 9.3 године

7. Напуљски мастиф: 9.3 године

8. Бернардинац: 9.3 године

9. Енглески булдог: 9.8 година

10. Француски булдог: 9.8 година 

Истраживачи се надају да ће откриће бити корисно за ветеринаре, научнике, али и будуће власнике, како би били свесни "будућих обавеза и потенцијалног времена трајања њиховог односа са крзненим пријатељем".

(РТ.РС)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas