Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
кућни љубимац

Да ли псу треба да дозвољате да се пење на намештај? Ево како ово може да утиче на вас

Многи власници паса су у дилеми да ли да својим љубимцима допусте да се пењу на намештај у кући

1661536007_hd-wallpaper-gd653e736c_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Ту је најчешће и питање везано за дозвољавање псу са спава са власником у истом кревету. Није лако одговорити на ова питања, јер многи од нас своје псе доживљавају као чланове породице. Као такви, обично бирамо намештај који је прилагођен псима, односно који се лако чисти и тешко оштећује. Међутим, има и оних који сматрају да пси не би требало да седе на намештају, пре свега због хигијене, али и страха да то може довести до непослушности с псеће стране.

Прочитајте још: Многи власници паса су у дилеми да ли да својим љубимцима допусте да се пењу на намештај у кући.

Уопштено говорећи, мало је вероватно да ће допуштање псу да се попне на ваш намештај довести до проблема са његовим понашањем. Пси воле да се склупчају на софи, кревету или неком другом меком и удобном комаду намештаја. Такође, више од тога воле да се сместе било где крај својих власника, што сигурно не може да буде лоше.

Како допуштање псу да се пење на намештај утиче на његово понашање?

Упркос оном што поједини људи верују, дозвољавање псу да се попне на кревет или софу, неће га навести да мисли да је он главни. То неће изазвати агресивно понашање с његове стране, нити учинити да се постави доминантно над вама. Међутим, не би требало подстицати поједине облике понашања код пса, као када на пример режи јер желите да седнете на кревет. Овакво понашање би требало кориговати чим се појави. Савет је да пса научите да му је дозвољено да седи на намештају само када је позван с ваше стране, али не и када вас нема код куће.

Потенцијалне здравствене опасности

Већина људи не дозвољава свом псу да седи на намештају у кући првенствено због длака, прљавштине и потенцијалног преношења различитих болести. Постоји неколико врста паразитских и гљивичних инфекција које се са паса могу пренети на људе. Међутим, уколико је ваш пас здрав, ризик од таквог нечег је минималан. Посета ветеринару на сваких 6 месеци вам може омогућити да имате здравог љубимца, при чему ће он бити уредно вакцинисан, очишћен од бува, крпеља и других паразита. Темељним брисањем шапа када пас уђе у кућу, након боравка на отвореном можете свести на минимум могућност било какве заразе, као и редовним четкањем његовог крзна.

Прочитајте још: Кучићи имају једну веома чудну навику: Ево која је у питању и како да га одвикнете од ње

Како пса држати подаље од намештаја?

Ако сте одлучни у томе да не дозвољавате свом псу да се пење на ваш намештај, требало би да му обезбедите његово посебно место у вашем дому на ком ће моћи да се одмара. Како би га спречили у намери да се попне на ваш кауч или кревет, мораћете с њим да прођете кроз основну обуку како би усвојио команду „иди на своје место“. Немојте заборавити да наградите добро понашање.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas