Oglas
· · Komentari: 0

Kučići imaju jednu veoma čudnu naviku: Evo koja je u pitanju i kako da ga odviknete od nje

Psi uvek imaju sposobnost da nas razvesele, ali imaju neke čudne navike koje mogu biti prilično odbojne

1661241816_pas.jpg
Foto: unsplash.com
Oglas

Jedenje izmeta je uobičajena navika kojoj mnogi psi ne mogu da odole.  Kučiću su slatki, ali lagali bismo, kada bi rekli da nemaju neke loše navike.

Pročitajte još: Psi ovakva ponašanja vlasnika ne vole: Da li ih grlimo previše?

Od pijenja vode iz toaleta, pa sve do stvari koje se ljudima gade. Jedenje izmeta je verovatno vrhunac groznih stvari koje je vaš pas spreman da uradi.

Ako ste se ikada zapitali zašto vašeg ljubimca privlači da jede sopstveni ili bilo koji tokom šetnje, veterinari imaju objašnjenje za to.

Zašto psi jedu izmet?

Prema veterinarskom stručnjaku iz Barking Heads-a dr Skotu Mileru, medicinski izraz za jedenje izmeta naziva se koprofagija, što može biti praksa recikliranja ishrane, zbog loše hrane kojoj nedostaju hranljive materije ili kalorije.

Dr Miler je objasnio da je češće jedenje izmeta, prilično uobičajena pseća navika, posebno kod štenaca, koji to rade iz radoznalosti.

Neki psi imaju tu naviku zato što uživaju u ukusu izmeta, dok drugi to možda rade zbog pažnje.

- Neki psi su možda naučili da jedenje izmeta privlači vašu pažnju, a za neke je čak negativna pažnja bolja nego nikakva! - kažu stručnjaci.

Da li je jedenje izmeta štetno za pse?

Jedenje izmeta je relativno bezopasno za vašeg psa, iako postoji rizik da pokupi parazite, viruse ili bakterije. Ponekad se ova navika može razviti i u reakciju ponašanja na dosadu, stres ili anksioznost, međutim, prema veterinarskom stručnjaku Lin Džejms, to je veoma retko.

- Navika je veoma retko uzrokovana osnovnim medicinskim problemom ili nečim što nedostaje u njihovoj ishrani, iako to može biti odgovor na dosadu, stres ili anksioznost.

Međutim, ona upozorava da je uvek najbolje da kontaktirate svog veterinara ako je vaš pas iznenada počeo da jede izmet ili ako je ovo ponašanje posebno neuobičajeno za njega.

Kako možete sprečiti psa da jede izmet?

Postoji nekoliko načina da odviknete svog psa od ove čudne i veoma loše navike.

Obuka ponašanja

Nadgledajte, ometajte ga u ovoj neobičnoj ideji. Odvratite mu pažnju tako što ćete ga pozvati da dođe, a potom nagraditi što vas je poslušao.

Smanjite njihov stres

Uverite se da vaš pas jede odgovarajuću i hranljivu hranu, i posvetite mu pažnju, kako bi mu smanjili stres.

Pročitajte još: Besprekorna tehnika: Snimak MAČKE kako pije vodu nasmejao sve do SUZA (VIDEO)

Upravljajte anksioznošću odvajanja

Ponekad navika da jede izmet može biti povezana i sa anksioznošću odvajanja. Tada je najbolje da konsultujete stručnjaka, kako biste dobili prave saveta oko ponašanja prema vašem ljubimcu. 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas