Oglas
· · Komentari: 0

NOVO OTKRIĆE: Kada se vratite kući obavezno pogledajte svom psu u OČI, ono što ćete videti će vam rastopiti srce

Otkriće do koga se došlo će vas iznenaditi

1661323038_pexels-chevanon-photography-1108099.jpg
Foto: Pexels
Oglas

Kućni ljubimci su kao pravi članovi naše porodice, imaju ulogu u našem domu i osećanja. A sada je otkrivena neverovatna stvar o psima - oni plaču suze radosnice kada se vlasnik vrati kući!

Svako ko više voli pse, nego mačke, reći će vam da obožava činjenicu da mu se pas obraduje kada se vrati kući, makar bio van nje i samo pola sata. Od mačke to ne očekujte, ali sada je otkriveno koliko se tačno pas obraduje kada vidi vlasnika nakon što je ostao sam kod kuće!

Profesor Takefumi Kikusui ima pudlicu, i pre šest godina je primetio nešto neobično. Dobila je štence, profesor se brinuo o mami i bebama, i shvatio da njegova ljubimica ima suze u očima.

Foto: Pexels

"To mi je dalo ideju, da oksitocin kod pasa povećava proizvodnju suza. Da, psi mogu da proizvode suze, one samo ne padaju iz očiju kao ljudske", objasnio je profesor sa Univerziteta Azabu u Japanu.

Kada psi dobiju nalet hormona ljubavi, oksitocina, njihova proizvodnja suza se naglo pojača. To je slučaj pri osećanju velike radosti, kao što je povratak vlasnika kući! Profesor je odlučio da to testira i utvrdio da njegov pas zaista ima pune oči suza kada se on vrati, ali se nivo suza ne menja kada, recimo, upozna neku novu osobu.

Pročitajte još: Kučići imaju jednu veoma čudnu naviku: Evo koja je u pitanju i kako da ga odviknete od nje

Zanimljivo je da je oksitocin kod pasa dokazano povišen kada se igraju s vlasnikom, ali je ovo prvi put da je "provereno" da li se nivo povećava kada nas pas prvi put ugleda nakon odsustva iz kuće.

Studija je objavljena u žurnalu "Current biology", a profesorov tim je analizirao nivo suza samo kod srećnih pasa, nije ga istraživao u situacijama kada psi osećaju negativne emocije.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas