· · Коментари: 0

Да ли заиста ПСИ ЛИЧЕ НА СВОЈЕ ВЛАСНИКЕ? Научници открили да ли љубимци попримају особине власника

Научници дошли до занимљивих података

1659537455_pexels-blue-bird-7210754.jpg
Фото: Пеxелс

Обично се, више кроз шалу, каже да су пси исти као њихови власници, односно да пас и власник имају исте особине.

Научници су се такође позабавили овим питањем, и то више пута, не би ли установили да ли је то заиста тако. Дакле, да ли пси могу да науче, односно да копирају понашање и особине својих власника?

Стручњаци са Универзитета у Мичигену су желели да истраже које особине пас може да научи од свог власника. Показало се да ц́е пси екстровертних људи који су комуникативни, отворени и лако склапају нова познанства, постати такође дружељубиви и пријатни према другим псима, па и људима.

Прочитајте још: Изненадићете се кад чујете које су све ФУНКЦИЈЕ РЕПА КОД МАЧАКА: Многи васници не знају

Пси интровертних, односно затворенијих особа, иако су удомљени као весели и срећни штенци, постаће мање дружељубиви. Ово је могуће чак и код раса које су познате по својој мирноћи и дружељубивости.

Пси који живе са људима су поприлично осетљиви на људске акције и осећања. Понекад се каже да умеју да “прочитају” како се власник осећа, а могу чак и да прекопирају навике, понашање и карактер власника. Тако се може десити да штене које је у вашем друштву знало да претрчи пола дворишта за минут постане лењо.

На карактер пса, међутим, највише утичу људи који га дресирају док је штене.

Аустријски научници су доказали да пас може да испољи негативне емоције и анксиозност власника, али да он пођеднако снажно може да утиче и на људске емоције и ставове. Дружељубиви и мазни пси могу да поправе расположење тужним људима и да их опусте.

Прочитајте још: Власница поставила камеру и снимала ШТА ЊЕН ПАС РАДИ КАД ЈЕ САМ КОД КУЋЕ: Призор је био урнебесан

У овом истраживању, прво су испитивани власници, како би се утврдило да ли посеуђу неку од ових пет особин: неуротичност, екстровертност, отвореност за нова искуства, пријазност и савесност. Личност паса је такође тестирана коришц́ењем стандардизованих образаца, а у студији је учествовало на стотине паса којима су укључчена мерења откуцаја срца и реакција на претње, на основу прегледа узорка пљувачке, који показује ниво кортизола, хормона стреса, у организму.

Докторка Ирис Шоберл са Универзитета у Бечу, која је водила поменуту студију, рекла је да власници и пси утичу једни на друге и када се говори о реаговању на одређене емоције или ситуације. Међутим, већи је утицај човека на пса.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.