Oglas
Oglas
· · Коментари: 1

Животни век пса: Колико дуго ће живети ваш љубимац?

Љубав према животиња иста је, понекад чак и већа него према човеку

1651565454_pas.jpg
Фото: унспласх.цом
Oglas

Сваки власник пса, сигурно се барем једном запитао колика је његова дуговечност. Иако бисмо волели да заједно са нама доживе дубоку старост, пси, као и друге животиње, али и човек има свој животни век.

Прочитајте још: Расе паса за особе склоне АЛЕРГИЈАМА: Они су најпогоднији

Нова студија покушала је да на приближан начин, свим власницима паса, помогне да израчунају колико дуго ће уживати у љубави својих верних пријатеља, пише сајт ББЦ.цом.

Како је истраживање показало, новорођенче Џек Расела најдуже живи, у просеку око 12,7 година, а за њим не заостахе Бордер Цолли (12,1 година) и Спрингер Спаниелс (11,9 година).

Насупрот томе, неки од популарних паса којемогли би потпуно да вам сломе срце. Утврђено је да четири расе с равним лицем имају најкраћи животни век у нултом узрасту - за француске булдога очекује се да живе само 4,5 године, а следе енглески булдози са 7,4 године, мопси са 7,7 година и амерички булдози са 7,8 година.

Ови кућни љубимци су повезани са неколико поремећаја који ограничавају живот, као што су проблеми са дисањем, болести кичме и потешкоће у порођају - све то ће ограничити укупну дуговечност расе.


Џек Расел теријер 12,72 год
Јоркширски теријер 12,54 године
Бордер Цоллие 12,10 година
Спрингер шпанијел 11,92 год
Укрштени 11,82 год
Лабрадор ретривер 11,77 година
Стафордски бул теријер 11,33 године
Кокер шпанијел 11,31 год
Ши-цу 11,05 година
Цавалиер Кинг Цхарлес Спаниел 10,45 година
Немачки овчар 10,16 година
Боксер 10,04 год
Бигл 9,85 година
Хаски 9,53 године
Чивава 7,91 година
Амерички булдог 7,79 година
Мопс 7,65 година
Енглески булдог 7,39 година
Француски булдог 4,53 године

Многи фактори утичу на то колико дуго ће ваш пас живети, чинећи просечни животни век само делимично корисним. Пример чиваве. Очекивано трајање живота од нулте године је 7,9 година. Стога бисте могли да помислите да нема пуно смисла спашавати шестогодишњу чиваву у дому за псе, јер просечна старост у тренутку смрти за ову расу сугерише да ћете с њом провести мање од две године.

Ипак, ветеринарски записи показују да ће доста чивава угинути у младости, смањујући тај просечан животни век, што значи да ће чивава која је достигла шест година вероватно живети много дуже од осам. Знамо да неке чиваве могу у просеку да живе и 15 или 16 година.

То је та фраза "проклете лажи и статистика - рекао је коаутор студије др Дан О'Нил

Др Џастин Шотон, председница Британског ветеринарског удружења, каже да ове животне табеле нуде важан увид у очекивани животни век популарних раса паса у Великој Британији и биће корисно средство за ветеринаре и власнике кућних љубимаца у процени добробити паса.

Прочитајте још: Које воће је најбоље за псе? Обожавају да га једу, а одлично је за здравље

- Забрињавајући налаз је нижи очекивани животни век за расе равног лица. Иако студија не доказује директну везу између потенцијалних проблема добробити ових раса и краће дужине живота, налази служе као нови подсетник будућим власницима паса да изаберите расу на основу здравља, а не изгледа - закључила је ветеринарка.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas