Oglas
· · Komentari: 1

Životni vek psa: Koliko dugo će živeti vaš ljubimac?

LJubav prema životinja ista je, ponekad čak i veća nego prema čoveku

1651565454_pas.jpg
Foto: unsplash.com
Oglas

Svaki vlasnik psa, sigurno se barem jednom zapitao kolika je njegova dugovečnost. Iako bismo voleli da zajedno sa nama dožive duboku starost, psi, kao i druge životinje, ali i čovek ima svoj životni vek.

Pročitajte još: Rase pasa za osobe sklone ALERGIJAMA: Oni su najpogodniji

Nova studija pokušala je da na približan način, svim vlasnicima pasa, pomogne da izračunaju koliko dugo će uživati u ljubavi svojih vernih prijatelja, piše sajt BBC.com.

Kako je istraživanje pokazalo, novorođenče Džek Rasela najduže živi, u proseku oko 12,7 godina, a za njim ne zaostahe Border Colli (12,1 godina) i Springer Spaniels (11,9 godina).

Nasuprot tome, neki od popularnih pasa kojemogli bi potpuno da vam slome srce. Utvrđeno je da četiri rase s ravnim licem imaju najkraći životni vek u nultom uzrastu - za francuske buldoga očekuje se da žive samo 4,5 godine, a slede engleski buldozi sa 7,4 godine, mopsi sa 7,7 godina i američki buldozi sa 7,8 godina.

Ovi kućni ljubimci su povezani sa nekoliko poremećaja koji ograničavaju život, kao što su problemi sa disanjem, bolesti kičme i poteškoće u porođaju - sve to će ograničiti ukupnu dugovečnost rase.


Džek Rasel terijer 12,72 god
Jorkširski terijer 12,54 godine
Border Collie 12,10 godina
Springer španijel 11,92 god
Ukršteni 11,82 god
Labrador retriver 11,77 godina
Stafordski bul terijer 11,33 godine
Koker španijel 11,31 god
Ši-cu 11,05 godina
Cavalier King Charles Spaniel 10,45 godina
Nemački ovčar 10,16 godina
Bokser 10,04 god
Bigl 9,85 godina
Haski 9,53 godine
Čivava 7,91 godina
Američki buldog 7,79 godina
Mops 7,65 godina
Engleski buldog 7,39 godina
Francuski buldog 4,53 godine

Mnogi faktori utiču na to koliko dugo će vaš pas živeti, čineći prosečni životni vek samo delimično korisnim. Primer čivave. Očekivano trajanje života od nulte godine je 7,9 godina. Stoga biste mogli da pomislite da nema puno smisla spašavati šestogodišnju čivavu u domu za pse, jer prosečna starost u trenutku smrti za ovu rasu sugeriše da ćete s njom provesti manje od dve godine.

Ipak, veterinarski zapisi pokazuju da će dosta čivava uginuti u mladosti, smanjujući taj prosečan životni vek, što znači da će čivava koja je dostigla šest godina verovatno živeti mnogo duže od osam. Znamo da neke čivave mogu u proseku da žive i 15 ili 16 godina.

To je ta fraza "proklete laži i statistika - rekao je koautor studije dr Dan O'Nil

Dr Džastin Šoton, predsednica Britanskog veterinarskog udruženja, kaže da ove životne tabele nude važan uvid u očekivani životni vek popularnih rasa pasa u Velikoj Britaniji i biće korisno sredstvo za veterinare i vlasnike kućnih ljubimaca u proceni dobrobiti pasa.

Pročitajte još: Koje voće je najbolje za pse? Obožavaju da ga jedu, a odlično je za zdravlje

- Zabrinjavajući nalaz je niži očekivani životni vek za rase ravnog lica. Iako studija ne dokazuje direktnu vezu između potencijalnih problema dobrobiti ovih rasa i kraće dužine života, nalazi služe kao novi podsetnik budućim vlasnicima pasa da izaberite rasu na osnovu zdravlja, a ne izgleda - zaključila je veterinarka.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas