Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Истраживања дала одговор: Које су најдуговечније расе паса, а које живе најкраће?

Научници су издвојили расе са најкраћим и најдужим животним веком

1666081680_pexels-james-frid-1750538.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Избор кућног љубимца увек је велик изазов, а у обзир треба узети много фактора – хоће ли пас живети у кући или стану, с децом или мирнијим пензионерима, треба ли много времена и стрпљења да га дресирате, колико ће длаке губити и на крају – колико ће уопште дуго живети?

Научници су недавно спровели обимно истраживање које је показало да су пси расе џек расел теријери најдуговечнија раса с педигреом која у просеку живи 12 година и осам месеци, а најкраћи очекивани животни век имају француски булдози, који живе скоро три пута краће.

Истраживање објављено у часопису Сциентифиц Репортс показало је да је, након џек расел теријера, најдуговечнија раса јоркширски теријер који живи 12 и по година.

Прочитајте још: Савети који ће вам олакшати проблем: Ево како да уклоните мирис пса из дома

Трећа најдуговечнија пасмина је пастирски шкотски овчар или бордер коли, који у просеку живи 12 година и један месец.

Четврта најдуговечнија раса је енглески спрингер шпанијел с просечних 11 година и 11 месеци живота.

Најкраће живе пси са спљоштеним лицем

Истраживање је спроведено на основу базе података Роyал Ветеринарy Цоллеге-а из Уједињеног Краљевства, која садржи податке о више од 2 милиона животиња. Од тог броја насумично су одабрана 30.563 пса која су умрла у раздобљу од 1. јануара 2016. до 31. јула 2020. године.

Показало се да најкраћи животни век имају пси с кратким, спљоштеним лицем, попут булдога и боксера.
Тако француски булдог у просеку живи само 4 и по године. Осим француских и енглеских булдога, чиваве, хаскији и мопс  имају највећу шансу да ће умрети прије неголи уопште досегну одрасло доба од две године.

На свету постоји више од 220 чистокрвних раса и безброј мешанаца, а просечан животни век им је 11 година.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas