· · Komentari: 0

Istraživanja dala odgovor: Koje su najdugovečnije rase pasa, a koje žive najkraće?

Naučnici su izdvojili rase sa najkraćim i najdužim životnim vekom

1666081680_pexels-james-frid-1750538.jpg
Foto: Pexels

Izbor kućnog ljubimca uvek je velik izazov, a u obzir treba uzeti mnogo faktora – hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju – koliko će uopšte dugo živeti?

Naučnici su nedavno sproveli obimno istraživanje koje je pokazalo da su psi rase džek rasel terijeri najdugovečnija rasa s pedigreom koja u proseku živi 12 godina i osam meseci, a najkraći očekivani životni vek imaju francuski buldozi, koji žive skoro tri puta kraće.

Istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports pokazalo je da je, nakon džek rasel terijera, najdugovečnija rasa jorkširski terijer koji živi 12 i po godina.

Pročitajte još: Saveti koji će vam olakšati problem: Evo kako da uklonite miris psa iz doma

Treća najdugovečnija pasmina je pastirski škotski ovčar ili border koli, koji u proseku živi 12 godina i jedan mesec.

Četvrta najdugovečnija rasa je engleski springer španijel s prosečnih 11 godina i 11 meseci života.

Najkraće žive psi sa spljoštenim licem

Istraživanje je sprovedeno na osnovu baze podataka Royal Veterinary College-a iz Ujedinjenog Kraljevstva, koja sadrži podatke o više od 2 miliona životinja. Od tog broja nasumično su odabrana 30.563 psa koja su umrla u razdoblju od 1. januara 2016. do 31. jula 2020. godine.

Pokazalo se da najkraći životni vek imaju psi s kratkim, spljoštenim licem, poput buldoga i boksera.
Tako francuski buldog u proseku živi samo 4 i po godine. Osim francuskih i engleskih buldoga, čivave, haskiji i mops  imaju najveću šansu da će umreti prije negoli uopšte dosegnu odraslo doba od dve godine.

Na svetu postoji više od 220 čistokrvnih rasa i bezbroj mešanaca, a prosečan životni vek im je 11 godina.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.