Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Какав је цикулс спавања имају мачке? Многи се питају да ли ходају и спавају

Можда вам се догодило да присуствујете томе да ваша мачка изненада устану, након што је мирно спавала, направи пар корака и упути вам празан поглед

1651599407_cat-gd17e05218_1280.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Није вредело што сте је звали по имену, мазили или чак успоставили контакт очима са њом, јер је изгледало као да је она у неком другом свету. Такво нешто заиста може да буде застрашујуће и нема сумње да сте се запитали да ли она можда хода у сну.

Мачке су „озлоглашене“ спавалице и већина нас је прилично љубоморна на њихову способност да спавају било где и било када. Уз све то време које проведу спавајући, не можете, а да се не запитате да ли и сањају, или још важније да ли могу да искусе ходању у сну попут људи.

Прочитајте још: Које воће је најбоље за псе? Обожавају да га једу, а одлично је за здравље

Циклуси спавања мачака

За разлику од људи, мачке проводе доста сати спавајући, јер инстинктивно знају да им је то потребно како би допуниле свој ниво енергије. Просечна мачка дневно спава и по 15х, док старије мачке достижу цифру и од 20х. Са тако дугим интервалима спавања логично је да се запитате да ли мачке имају исте циклусе спавања као и људи. Стручњаци за понашање животиња тврде да мачке, попут нас, пролазе кроз различите фазе сна. У питању су РЕМ фаза (брзи покрет очију) и не-РЕМ фаза. Већина снова, дешава се током РЕМ дубоког сна. Током ове фазе мачка може сањати о својим ловачким искуствима или неком лошем догађају из прошлости. Иако су велики мишићи у овом тренутку углавном паралисани, можда ћете ипак приметити неке трзаје руку или ногу. Будући да осим лепих, мачке могу да имају и лоше снове, није препоручљиво будити мачку која има ноћну мору, јер би вас могла помешати са оним ког сања.

Ходање у сну и мачке

Ходање у сну је нешто сасвим другачије од класичног сањања, било лепих или ружних снова. Док је ходање у сну уобичајено код људи, а посебно код деце, овај феномен се скоро никад не дешава савршено здравим мачкама. Ходање у сну је појава која се код људи манифестује у воду ходања док се особа налази у дубоком сну. Ово се обично дешава пола сата пре уласка у РЕМ фазу. Ходање у сну се догађа када се велики мишићи не паралишу, као што би требало јер постоји недовољан ниво ГАБА или гама-аминобутерне киселине у телу.

Прочитајте још: Да ли је храна за мачке БЕЗБЕДНА ЗА ПСЕ? Све што треба да знате о "крађи" из мачјег џака

С друге стране мачке то не доживљавају. Иако могу да се трзају у сну, па чак и да се усправе и направе пар корака, здраве мачке не ходају у сну као људи. Изузетак од овог су мачке које су претрпеле неки облик оштећења мозга, који може да доведе до појаве ходања у сну.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas