Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
УКУСНО

Да ли је храна за мачке БЕЗБЕДНА ЗА ПСЕ? Све што треба да знате о "крађи" из мачјег џака

Ако имате пса, вероватно сте приметили да je луд за мачјом храном. Али да ли је једење мачје хране безбедно за псе

1648797570_animals-g9307fba98_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Иако је мало вероватно да ће мало хране за мачке, повремено, нанети штету вашем штенету, свакако је не би требало редовно нудити. На крају крајева, постоји разлог зашто пси једу храну за псе, а мачке храну специјално направљену за њих.

Ево свега што треба да знате о разлици између исхране за псе и мачке и о томе да ли је безбедно да ваш псећи пријатељ ужива у храни за мачке.

Разлика између исхране мачака и паса

Пси и мачке имају различите потребе за исхраном. Пси су сваштоједи, што значи да једу месо и поврће, док су мачке месождери, што значи да морају да једу углавном месо. Другим речима, псима је потребна разноврснија исхрана него мачкама.

Прочитајте још: Булдог оштенио "МАЛО ЧУДО": Штене са јарко зеленим крзном се рађа једном у 10.000 (ФОТО)

Поред тога, очњацима је потребно десет аминокиселина, док је мачкама потребно једанаест. Додатна аминокиселина која им је потребна је таурин , који је од виталног значаја за нормалан вид, функцију срца, варење и здрав имуни систем.

Да би се задовољиле потребе у исхрани мачака, храна за мачке садржи више протеина на бази меса, таурина, калорија и масти него храна за псе. Ово је можда један од разлога зашто пси сматрају храну за мачке тако неодољивом. Већи нивои масти и протеина у храни за мачке чине је мириснијом и укуснијом.

Ова врста хране има доста угљених хидрата из месних извора и не садржи много биљних састојака

Могу ли пси јести влажну храну за мачке?

За неку штенад, као што су она која губе тежину, имају смањен апетит или се боре са раком, храна за мачке може бити одлична алтернатива храни за псе. То је зато што је у овим случајевима храна за мачке укуснија, калорична и уравнотеженија од неких дијета припремљених код куће.

Фото: Пиксабеј

Мале количине хране за мачке с времена на време такође вероватно неће нанети штету здравим одраслим псима. Међутим, давање хране за мачке током дужег временског периода може изазвати гастроинтестиналне проблеме као што су дијареја и надимање, или чак алергијске реакције јер влажна мачја храна није тестирана на очњацима.

Могу ли пси јести суву храну за мачке?

Мачји кексићи могу бити много здравија алтернатива посластицама или наградама у поређењу са обично коришћеном храном за људе, као што су пилетина, путер од кикирикија и сир .

Али опет, сува храна за мачке ће бити дизајнирана да задовољи нутритивне потребе мачака, а не пса. Ова врста хране има доста угљених хидрата из месних извора и не садржи много биљних састојака. Осим тога, суву храну за мачке треба да жваћу мачке чији су зуби оштрији и тањи и неће успети да очисте псеће зубе као сува храна за псе.

Када је храна за мачке лоша за псе?

Ако пас с временом пређе на исхрану засновану на мачкама, може почети да пати од бројних здравствених стања. Неки од најчешћих проблема који се могу појавити код паса који редовно једу мачју храну укључују:

  • Гастроинтестинални поремећај. Нагла промена у исхрани дизајнираној за потпуно другу врсту готово је извесно да ће изазвати дијареју код паса .
  • Панкреатитис . Дијета са високим садржајем масти, као што је храна за мачке, може допринети развоју овог озбиљног стања које захтева хитну медицинску помоћ.
  • Проблеми са зубима. Мачји оброк и кекси су премали да би омогућили правилно жвакање, посебно код штенаца средњих и великих раса.

За псе који пате од одређених здравствених стања, једење мачје хране чак и у малим количинама и повремено може бити проблематично. На пример, ако ваш пас има осетљив гастроинтестинални тракт, богата мачја храна може лако изазвати дијареју или повраћање.

Пси са обољењем јетре или бубрега морају да конзумирају умерене количине протеина, што значи да треба да избегавају храну за мачке. Исто важи и за псе са прекомерном тежином, као и за оне склоне развоју панкреатитиса (као што су шнауцери), који морају да конзумирају дијете са ниским садржајем масти како би спречили упалу панкреаса или промовисали губитак тежине.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas