Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
кућни љубимци

Како да знате да ли је вашем ПСУ превише ВРУЋЕ у КУЋИ?

Уколико је Ваш пас у кући, ово су савети како да откријете да ли се осећа добро на собној температури.

1643888780_australian-shepherd-ga9932c508_1280.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Пси, као и људи, не толеришу значајне варијације телесне температуре. У просеку, нормална телесна температура пса је 38,6°C. Мали пси могу имати нешто нижу температуру, а велики пси нешто вишу. Због неспособности да поднесу велике промене телесне температуре, пси имају унутрашње механизме који одржавају њихово тело на истој температури у сваком тренутку, без обзира на температуру ваздуха.

Пси не луче зној, као људи, већ имају свој изолациони омотач. Тај омотач омогућава им буде хладније по врућем времену и топлје по хладном времену. Пси имају знојне жлезде, смештене у јастучићима њихових стопала и у ушним каналима, али знојење игра мању улогу у регулисању телесне температуре. Пас користи користи  дахтање да ослободи вишак топлоте из свог тела.

Прочитајте још: КАКО ДА ЖЕНА НАПРЕДУЈЕ У КАРИЈЕРИ: Ово је најбоље место за рад, а сваки проблем се решава уз "виртуелну кафу"

Фото: пинтерест

Прочитајте још: Да ли знате зашто ПСИ СПАВАЈУ СКЛУПЧАНИ? Навика наслеђена од предака

Одржавање регуларне телесне температуре

Једноставним речима, пас удише ваздух кроз нос, где упија влагу из околине. Влага затим се "лепи" за топлоту из тела, а потом се све заједно издише преко уста. Ово ослобађа тело од вишка топлоте и на тај начин одржава тело на регуланој температури. Што је брже и плиће дахтање, пас покушава да ослободи више топлоте из свог тела. Обрнуто, ако пас жели да не губи телесну топлоту, као по хладном времену, он удише ваздух кроз нос и такође издише кроз нос да задржи топлоту тела. Изолациони омотачи на кожи пса  играју малу улогу у нивоу удобности пса у затвореном простору. Мање длаке значи мање изолације, тако да расе са краћом и мање густом длаком могу изгубити више телесне топлоте, али  расе попут мопсови, булдозга и бостонског теријера немају тако ефикасан механизам дисања (због своје физиономије)да би се охладиле кроз дахтање. Идеална температура не постоји за све псе, јер  њихова телесна температура варира у зависности од њихове величине. Већина паса почиње да показује знаке прегревања када је температура ваздуха између 27,2 и 29,4°C.  Ако пас дахће то значи да се његов унутрашњи механизам активирао како би се охладио. Можда ћете желети да се играте са термостатом и када видите да пас више не дахће, то би могла бити тачна температура за његову оптималну температуру и удобност.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas