Oglas
· · Komentari: 0
kućni ljubimci

Kako da znate da li je vašem PSU previše VRUĆE u KUĆI?

Ukoliko je Vaš pas u kući, ovo su saveti kako da otkrijete da li se oseća dobro na sobnoj temperaturi.

1643888780_australian-shepherd-ga9932c508_1280.jpg
Foto: pixabay
Oglas

Psi, kao i ljudi, ne tolerišu značajne varijacije telesne temperature. U proseku, normalna telesna temperatura psa je 38,6°C. Mali psi mogu imati nešto nižu temperaturu, a veliki psi nešto višu. Zbog nesposobnosti da podnesu velike promene telesne temperature, psi imaju unutrašnje mehanizme koji održavaju njihovo telo na istoj temperaturi u svakom trenutku, bez obzira na temperaturu vazduha.

Psi ne luče znoj, kao ljudi, već imaju svoj izolacioni omotač. Taj omotač omogućava im bude hladnije po vrućem vremenu i toplje po hladnom vremenu. Psi imaju znojne žlezde, smeštene u jastučićima njihovih stopala i u ušnim kanalima, ali znojenje igra manju ulogu u regulisanju telesne temperature. Pas koristi koristi  dahtanje da oslobodi višak toplote iz svog tela.

Pročitajte još: KAKO DA ŽENA NAPREDUJE U KARIJERI: Ovo je najbolje mesto za rad, a svaki problem se rešava uz "virtuelnu kafu"

Foto: pinterest

Pročitajte još: Da li znate zašto PSI SPAVAJU SKLUPČANI? Navika nasleđena od predaka

Održavanje regularne telesne temperature

Jednostavnim rečima, pas udiše vazduh kroz nos, gde upija vlagu iz okoline. Vlaga zatim se "lepi" za toplotu iz tela, a potom se sve zajedno izdiše preko usta. Ovo oslobađa telo od viška toplote i na taj način održava telo na regulanoj temperaturi. Što je brže i pliće dahtanje, pas pokušava da oslobodi više toplote iz svog tela. Obrnuto, ako pas želi da ne gubi telesnu toplotu, kao po hladnom vremenu, on udiše vazduh kroz nos i takođe izdiše kroz nos da zadrži toplotu tela. Izolacioni omotači na koži psa  igraju malu ulogu u nivou udobnosti psa u zatvorenom prostoru. Manje dlake znači manje izolacije, tako da rase sa kraćom i manje gustom dlakom mogu izgubiti više telesne toplote, ali  rase poput mopsovi, buldozga i bostonskog terijera nemaju tako efikasan mehanizam disanja (zbog svoje fizionomije)da bi se ohladile kroz dahtanje. Idealna temperatura ne postoji za sve pse, jer  njihova telesna temperatura varira u zavisnosti od njihove veličine. Većina pasa počinje da pokazuje znake pregrevanja kada je temperatura vazduha između 27,2 i 29,4°C.  Ako pas dahće to znači da se njegov unutrašnji mehanizam aktivirao kako bi se ohladio. Možda ćete želeti da se igrate sa termostatom i kada vidite da pas više ne dahće, to bi mogla biti tačna temperatura za njegovu optimalnu temperaturu i udobnost.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas