Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ново истраживање о томе како пас утиче на човека: Активира овај део мозга

Нова студија спроведена у Швајцарској потврђује да пси добро утичу на наш мозак

1667810729_profimedia-0158324790.jpg
Фото: профимедиа
Oglas

Истраживачи су ангажовали 19 здравих одраслих особа како би им измерили активности мозга током неколико сесија, у присуству и одсуству паса. Резултати могу да побољшају ефикасност терапија уз помоц́ животиња које се користе за лечење многих стања, попут: депресије, деменције, посттрауматског стресног поремец́аја и многих других...

У овој студији, истраживачи су одлучили да користе функционалну инфрацрвену спектроскопију (фНИРС). Две електроде су постављене на чело учесника за мерење когнитивних активности, а показано је и повец́ање мождане активности, односно фронталног кортекса – кључног дела мозга који контролише пажњу, радну меморију, решавање проблема, размишљање и емоционалне реакције.

Прочитајте још: Три ствари које пси могу да осете: У неким ситуацијама нам могу спасити ЖИВОТ

Резултати су показали да се мождана активност повец́ава приликом мажења паса, а јака мождана активност показала се и када је животиња изашла из собе. Током студије, учесници су били одаљени од паса, док су били прикључени на скенер. Експеримент је настављен са посматрањем љубимца који се налазио на другој страни собе, затим се постепено приближавао, да би се на крају потпуно приближио како би испитаник био у могућности да га помази. Затим су урадили исту ствар са плишаном животињом. А када су упоредили оба сценарија, истраживачи су открили да је дошло до јачег повец́ања мождане активности када је прави пас био у близини.

Пас као терапија за људе

Примена ових резултата студије је од интереса за целокупну медицинску заједницу. Др. Јоеy Р. Гее, неуролог у болници Провиденце Миссионуу округу Оранге, Калифорнија, потврдио је да су терапије уз помоц́ паса "вредне за многе хроничне поремец́аје и могу се користити у окружењима где је потребно релаксација."

Куц́ни љубимци попут паса могу и треба да се сматрају важном терапијском опцијом за пацијенте свих узраста који пролазе кроз различите проблеме физичког или менталног здравља, слажу се стручњаци.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas