Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
кућни љубимци

Пас може да препозна лошу особу? Ево шта је открило ново истраживање

Мачка или пас? Ово је једно питање о коме се годинама расправља. Ево још једне чињенице о псима који могу да промене мишљење о томе за којег љубимца да се одлучите.

1630776120_Depositphotos_151106744_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Недавно истраживање је показало да пси могу да анализирају колико је особа поуздана. Пси, као прави детективи, могу да нам покажу да ли да верују некој особи или не.

Истраживање је спровео Акико Такаока са Универзитета Кјото у Јапану. Научник и његове колеге су желели да знају да ли би пас веровао особи која га је лагала. Истраживачи су експеримент поделили на три дела. Хтели су да знају да ли пас може да разуме да ли је особа била непоуздана.

Група научника тврди да истраживање има потенцијалну импликацију у студијама понашања паса. Студија нам говори да пси воле овај свет да буде сигуран, према Џону Бредшоу са Универзитета у Бристолу. У експерименту, власници паса би прво показали посуду са храном. Пас би трчао до ње. Онда би уперили прст у посуду без хране. Пси су били преварени и приближили су се посуди.

Прочитајте још: ПУСТИТЕ ПСА У КРЕВЕТ: Седам изненађујућих разлога због којих треба да спава поред вас!

Претходно је било показано да ће пси потрчати до предмета на који му је власник показао. Према томе, верује се да су пси способни да разумеју људске гестове. Ако су гестови недоследни, пас може да постане нервозан и под стресом.

Трећи пут, пси не би пратили власникову руку. Нису веровали лажовима. У истраживању су учествовала 34 пса и сви су показали исто понашање. Пси би користили своја претходна искуства да би знали да је особа непоуздана. Професор Такаока планира да спроведе исти експеримент са вуковима јер су они најближи рођаци псима. Овај експеримент је такође доказао да су пси знатижељни око нових ствари.

Више истраживања је открило да пси контролишу и како други људи комуницирају са њиховим власницима. У експерименту, власници паса су питали људе за помоћ. После тога, људи су покушавали да дају псима посластицу. А кућни љубимци су их изненадили!

Пси нису желели да узму посластицу од људи који су се понашали лоше или грубо према њиховим власницима. Они су више волели да их хране они који им помогли. Чак и они који нису ништа учинили као одговор на молбу су били добродошли. Али непристојни и агресивни људи нису могли да зараде псеће поверење.

Прочитајте још: Кућни љубимац који кошта 100 хиљада ЕВРА: Представљамо вам ПЕТ НАЈСКУПЉИХ раса МАЧАКА на свету (ФОТО)

Још једна студија наводи да пси јасно читају комуникацију између својих власника и странаца. У експерименту су власници паса питали 2 групе странаца за малу помоћ. Пси су показали добро разумевање друштвених правила. Избегавали су људе који су се лоше понашали према њиховим власницима.

Већ је доказано да су пси у стању да прочитају наше гестове и изразе лица. Сада знамо више о њима и они су много интелигентнији него што су нас навели да верујемо! Они могу да дешифрују наше гестове и да одлуче да ли желе да прате друштвене знакове. Међутим, студије показују да пси углавном живе у садашњости без пуно размишљања о прошлости или будућности.

Ако доводите пса у заблуду, он вам неће веровати или вас послушати. Ако ваш пас не воли ваше пријатеље, можда нешто није у реду у вашим пријатељствима?

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas