Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПЕТАРДЕ И ВАТРОМЕТ: Како да заштитите свог љубимца током празника?

Многи пси доживе озбиљан стрес, па могу да се неконтролисано тресу и да им убрзано туче срце

1671106951_profimedia-0555815855-uplaseni-psi.jpg
Пхото: Профимедиа
Oglas

Дочек Нове Године и прославе разних весеља асоцијација је за ватромет и петарде, а велики број власника се боји како ће њихови љубимци поднети ове интензивне звуке. Ово је време када се и најчешће губе кућни љубимци, јер од претрпљеног страха умеју инситинктивно да побегну.

Многе животиње се плаше буке и гласних звукова попут праска петарди, па је зато потребно обратити посебну пажњу на љубимце у периоду новогодишњег весеља. Следећих неколико савета, помоћи ће вам да осигурате безбедност свом љубимцу.

ПСИ

- Немојте остављати пса самог напољу без надзора, чак и ако је двориште добро ограђено, а пас везан. Животиња се може успаничити, покидати ланац и побећи, или се може повредити или угушити уколико се упетља у ланац.
- Обезбедите свом љубимцу шетњу и рекреацију током дана. Избегавајте да га пуштате са повоца, нарочито         уколико пада снег или у вечерњим часовима.
- Немојте шетати пса у време када напољу чујете петарде или звук ватромета. Многи пси се јако уплаше ових звукова, и у паници се могу отргнути са повоца, побећи и изгубити се. Ово је најчешћи начин губљења љубимца у време новогодишњих празника.

Прочитајте још: Четири симптома која могу указивати да се ваш пас ПРЕХЛАДИО: Обратите пажњу

- Затворите све прозоре и навуците завесе, а у периоду када се чују петарде и ватромет, појачајте музику или укључите ТВ, како би се мање чули звукови који допиру споља.
- Дозволите вашем псу да потражи заклон испод кревета или у углу собе уколико то жели.

Фото: Профимедиа

- Уколико је ваш пас посебно склон стресу услед буке коју изазивају петарде и ватромет, поразговарајте са
 ветеринаром о могућностима седације. Седатив би требало дати пре него што почне бука од петарди у новогодишњој ноћи, како би на време почео да делује. Никада немојте љубимцу давати седативе (као ни било које друге лекове) на своју руку, без претходне консултације са ветеринаром!
- Микрочипујте свог пса и обавезно му закачите идентификациони привезак на огрлицу, како бисте осигурали његов повратак кући уколико случајно побегне и изгуби се.

Прочитајте још: Некад може да смета: Како да уклоните мирис пса из дома?

- Немојте водити љубимца на градске дочеке Нове Године. Велика гужва и бучни спектакли бацања петарди и пуштања ватромета му никако неће пријати.
- Уколико планирате да Нову Годину дочекате ван куће, оставите љубимца у делу куће у коме је безбедан,
 затворите све прозоре, навуците завесе и оставите ТВ или радио укључен, како би се спољна бука што мање чула. Када су уплашене, неке животиње могу постати деструктивне, па је зато најбоље да уклоните све предмете које пас може оборити или уништити. Размислите о смештању љубимца у пансион или му на неки други начин обезбедите бригу док сте одсутни.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas