· · Коментари: 0
доказано

Пси тугују када изгубе свог псећег пријатеља: Ево како им можете ублажити тугу

Скоро 90% власника пријави промене на свом псу када њихов пријатељ умре

1654001018_dog-ge925e5a34_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Према новој студији италијанских истраживача, промене у понашању и емоционалности које пас покаже након смрти другог пса у домаћинству могу бити знак туге. Понашање налик на тугу проучавано је и пријављено и код других животиња, не само паса.

Прочитајте још: Пси не само да могу да нас разумеју, већ могу разликовати и РАЗЛИЧИТЕ ЈЕЗИКЕ

„Подстицај за наше истраживање била је наша заједничка спремност да помогнемо у откривању још увек веома нејасне стране, барем за нас људе, живота домаћих паса: њихових сложених емоција, посебно туге“, изјавила је ауторка студије и ветеринар Федерика Пироне са Универзитета у Милану.

„Уопштено говорећи, емоције животиња су изузетно тешке за истраживање и из тог разлога оне и даље представљају изазов за научнике. За друге друштвене врсте, као што су велики мајмуни, китови, делфини, слонови и птице, описано је да учествују у ритуалима смрти у којима се може видети израз туге. Што се тиче паса, докази су тренутно ретки и углавном анегдотски."

За своју студију, научници су анкетирали 426 италијанских власника паса који су имали најмање два пса, при чему је један умро док је други још био жив. Они су власницима постављали питања о карактеристикама њихових паса, односима међу кућним љубимцима и да ли је било неких промена у понашању код преживелог пса. Власници су такође питани о њиховом степену привржености свом љубимцу, колико су били узнемирени када им је пас умро.

Промене у емоцијима, сну и исхрани

Истраживачи су открили да је већина власника (86%) пријавила промене у понашању преживелог љубимца након што је њихов псећи пријатељ умро. Отприлике једна трећина је рекла да су те промене трајале између два и шест месеци, а једна четвртина је изјавила да су трајале дуже од шест месеци. 

Промене су се огледале у начину спавања и у исхрани највише. Отприлике две трећине (67%) изјавило је да је преживели пас тражио више пажње, 57% је рекло да се мање игра, а 46% је рекло да је постао мање активан. Поред тога, више од једне трећине је рекло да је преживели пас више спавао и постајао плашљивији, док је 32% рекло да је пас јео мање, а 30% је рекло да је пас цвилио или лајао више него раније. 

„Извештава се да животиње које су преживеле траже више пажње, мање једу и играју се. Све у свему, били су мање активни него када је други пас још био жив“, каже Пироне. „Међутим, ове промене су се десиле само када су два пса била везана посебно пријатељским или чак родитељским односом. Дакле, квалитет њихове везе је био главни фактор који је на њих утицао.

„Генерално, реакције и емоције власника преминулог пса могу утицати на понашање преживелог“, каже Пироне.

Квалитет односа између паса и да ли су често делили храну често се поклапа са негативним променама у понашању када је један од паса умро, открили су истраживачи. „Власникова туга и бес повећали су вероватноћу да преживели пас буде описан као уплашенији него раније, што сугерише да су емоционални обрасци животиње када блиски сродник умре вероватно повезани са емоционалним статусом власника." Сазнање да пси вероватно доживљавају промене због туге може помоћи и истраживачима и власницима кућних љубимаца.

„Данас милиони породица широм света живе са више од једног пса“, истиче Пироне. „Познавање реакција понашања и емоција изазваних смрћу пса је стога фундаментална јер ће нам омогућити да препознамо емоционалне потребе многих животиња, које су заправо у опасности да пате од губитка псећег пратиоца."

Дакле, ако вам се догоди слична ситуација, савет ових истаживача је да не преносите тугу на другог пса, јер ће он и тек како да је осети и да проживљава ту тугу са вама. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.