· · Коментари: 0
кућни љубимци

Птица као кућни љубимац? О чему би требало да размислите

Љубитељи птица ће вам са истинским дивљењем у гласу рећи да су њихови пернати пријатељи непревазиђени животни сапутници.

1631020239_Depositphotos_255310542_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Чињеница је да птице једноставно нису за свакога. Власници птица суочавају се са потпуно другачијим спектром проблема и изазова од власника мачака и паса.

Ако размишљате о томе да набавите птицу, редови који следе су писани за вас. У њима ћемо вам открити шта је то што би требало да имате на уму пре куповине птице.

Прочитајте још: Пас може да препозна лошу особу? Ево шта је открило ново истраживање

Птице могу да буду јако гласне

Док многи власници птица њихову вокализацију доживљавају као прелепу музику која прија ушима, други је једноставно прихватају као неизбежан споредни ефекат поседовања птица као кућних љубимаца. И док многе птице емитују врло пријатне и умирујуће тонове док се оглашавају неке врсте производе врло високе тонове који се граниче са крештањем. Овај ефекат би требало да узмете у обзир ако планирате да купите птицу.

Птице могу да направе неред

Потенцијални власници птица морају да узму у обзир да птице често праве неред у окружењу свог кавеза. Добар део птичије хране завршиће разбацан у околини кавеза, што ће вама стварати посао чишћења. Мајка Природа је птице учинила овако неуреднима како би разбацујући храну у дивљини помогле да и бројна створења која живе испод дрвећа добију нешто хране. Ако свакодневно чишћење није нешто у чему уживате, птица у том случају није добар љубимац за вас.

Птице захтевају сталну социјализацију

За разлику од паса и мачака, птице су у суштини дивље животиње и са њима се мора свакодневно “руковати” како би остале припитомљене. Ако размишљате о набавци птице требало би да процените и свој дневни распоред и проверите да ли имате довољно времена за вашег пернатог пријатеља. Птице воле рутину коју могу лако да испрате.

Прочитајте још: ПУСТИТЕ ПСА У КРЕВЕТ: Седам изненађујућих разлога због којих треба да спава поред вас!

Птицама је потребна посебна врста хране

Да бисте имали птицу као кућног љубимца морате јој поред шачице семенки обезбедити и разноврсну палету воћа и поврћа. Све оно наиме што би она сама налазила у природи. Најважније од свега је да вашој птици нудите увек свежу храну и да се трудите да она буде другачије текстуре и укуса како би њен ум био стимулисан.

Птице могу да бдуу деструктивне

Једна од најистакнутијих одлика птица је свакако њен кљун. Он непрестано расте током живота птице и мора да се – истроши – како би се спречио претеран раст. Да би птица држала величину свог кљуна под контролом али и да би вежбала мишиће вилице, она мора нешто да жваће. Самим тим као власник птице мораћете да јој обезбедите бројне играчке за грицкање, што ће јој одвући пажњу од вашег намештаја и декора.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.