· · Коментари: 0

Стручњак открива: Јако је важно да ПСУ ДОПУСТИТЕ ДА ЊУШКА У ШЕТЊИ

Ако имате љубимца, ово морате знати

1682758606_shutterstock_1839414082.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Колико пута вам се десило да изведете пса у шетњу и он крене дуго да њушка по трави или другом месту? Уколико спадате у оне који журе или немају стрпљења, па псу не дозвољавају да њушка, правите грешку.

Стручњакиња за псе по имену Зои Белшев објаснила је због чега би требало да пуштате пса да њушка околину колико жели:

- Ако имате на располагању 10 минута за шетњу и пас пређе 10 метара, али од тога 9 и по минута њуши расветни стуб, за њега је то много боље него да га вучете. Власници могу да одслушају подкаст или да некако убрзају време, те да прихвате њушкање као нешто стварно важно - нагласила је. Она је на конгресу БСАВА 2923 одржала говор у ком је објаснила да власници шетњу најчешће повезују са одржавањем пса у физичкој форми и кондицији, али да занемарују ментално стимулацију која се одвија док оси њушкају.

Она тврди да, што су пси старији, то више и дуже њушкају:

- Ако имате на располагању 10 минута за шетњу и пас пређе 10 метара, али од тога 9 и по минута њуши расветни стуб, за њега је то много боље него да га вучете. Власници могу да одслушају подкаст или да некако убрзају време, те да прихвате њушкање као нешто стварно важно.

Када је реч о псима који пате од оштећења или губитка чула вида или слуха, чуло мириса је веома кључно.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.