Oglas
· · Komentari: 0

Stručnjak otkriva: Jako je važno da PSU DOPUSTITE DA NJUŠKA U ŠETNJI

Ako imate ljubimca, ovo morate znati

1682758606_shutterstock_1839414082.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Koliko puta vam se desilo da izvedete psa u šetnju i on krene dugo da njuška po travi ili drugom mestu? Ukoliko spadate u one koji žure ili nemaju strpljenja, pa psu ne dozvoljavaju da njuška, pravite grešku.

Stručnjakinja za pse po imenu Zoi Belšev objasnila je zbog čega bi trebalo da puštate psa da njuška okolinu koliko želi:

- Ako imate na raspolaganju 10 minuta za šetnju i pas pređe 10 metara, ali od toga 9 i po minuta njuši rasvetni stub, za njega je to mnogo bolje nego da ga vučete. Vlasnici mogu da odslušaju podkast ili da nekako ubrzaju vreme, te da prihvate njuškanje kao nešto stvarno važno - naglasila je. Ona je na kongresu BSAVA 2923 održala govor u kom je objasnila da vlasnici šetnju najčešće povezuju sa održavanjem psa u fizičkoj formi i kondiciji, ali da zanemaruju mentalno stimulaciju koja se odvija dok osi njuškaju.

Ona tvrdi da, što su psi stariji, to više i duže njuškaju:

- Ako imate na raspolaganju 10 minuta za šetnju i pas pređe 10 metara, ali od toga 9 i po minuta njuši rasvetni stub, za njega je to mnogo bolje nego da ga vučete. Vlasnici mogu da odslušaju podkast ili da nekako ubrzaju vreme, te da prihvate njuškanje kao nešto stvarno važno.

Kada je reč o psima koji pate od oštećenja ili gubitka čula vida ili sluha, čulo mirisa je veoma ključno.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas