Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
мачке

Власницима често није јасно: Да ли мачка може да препозна своје име?

Мачка уме да препозна своје име, али не очекујте увек да ће вам прићи када је позовете

1653758133_cat-gb86a3fe47_1280.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Које год име и симпатични надимак да сте одабрали за своју љубимицу, сматрајте да је она способна да схвати да се на њу односи. Иако не постоји тако много истраживања о понашању мачака, колико постоји о псећем, недавне студије указују на то да мачке заиста препознају своја имена.

Мачке обраћају пажњу на људе

Мајка природа је мачке створила тако да буду независни ловци. Мачке у великој мери придају пажњу дешавањима у свом окружењу. Током наше историје са мачкама, послови које смо им доделили обично су се ослањали на мачију независну природу, попут лова на мишеве. Па опет, мачке су друштвена бића, са врло сложеним емоцијама које деле са нама и користе их при доношењу одлука. Истраживања показују да су мачке склоне ка томе да обраћају пажњу на нове предмете у свом окружењу и на понашања својих власника. У ово је заиста тешко поверовати будући да својим говором тела мачке не изгледају претерано заинтересоване за оно што се око њих дешава.

Прочитајте још: Летење авионом може бити ОПАСНО ПО ЖИВОТ вашег љубимца! ОВО треба да знате пре него што га одведете на ЛЕТ

Зашто мачке не долазе када их власник позове?

Иако мачка може да разликује звуке које људи испуштају, што се односи и на препознавање свог имена, то није уско повезано са начином на који ће да реагује. Својој мачки сте пре свега дали име како би вам пришла када је позовете да јој дате храну, али нема сумње у то да ћете брзо открити да је она углавном „нечим заузета“. Како и када ће мачка реаговати на своје име зависи од њене личне природе, мотивације и тренутних осећања. Ако не нудите мачки њене омиљене посластице или неку нову играчку, слободно можете да сматрате да јој звук њеног имена неће бити довољан мотиватора да вам приђе.

Већину свог дана мачке проведу излежавајући се на Сунцу. Власници међутим сувише често очекују од мачака да ће реаговати као пси, када чују своје име. Мачкама су важни њихови тренуци за одмор и пре ће њих одабрати него да испуне вама жељу и дођу када их позовете. Не би требало да мислите да вас ваша мачка не воли или игнорише, већ једноставно да има другачије сложене приоритете него пас.

Прочитајте још: Расе паса за особе склоне АЛЕРГИЈАМА: Они су најпогоднији

Чешће коришћење мачијег имена у току дана је ваш кључ успеха

Како бисте се побринули за то да мачка заиста препозна своје име и одазове се чешће на ваш позив, покушајте да је у току дана дозивате више пута. Позив би требало да укључује активности које су мачки интересантне. Обавезно изговорите име своје мачке када је зовете да бисте је нахранили. Такође, када желите да јој покажете неку нову играчку или посластицу. Важно је да мачка своје име повеже са нечим позитивним, јер су тада веће шансе да ће вам прићи када га чује. С друге стране мачку никад не би требало да зовете именом када имате потребу за укором због лошег понашања, јер је то може навести да у будућности избегава реакцију на своје име.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas