Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто мачка затвара очи кад је помазите? Сигурно сте приметили, али да ли знате разлог

Већина мачака ужива у мажењу са својим власницима

1673104246_shutterstock_507456550.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Неке од њих ће чак уложити и додатни напор да вам дају до знања да воле да их мазите. У тим тренуцима оне ће се послужити предењем, смештањем у ваше крило и „прављењем колачића“, као и затварањем очију.

Затварање очију у целој причи делује можда и најзанимљивије. Зашто мачке реагују на овај начин када их помазите? Наиме, иако по природи мачке могу да буду врло повучене и избирљиве, оне заиста знају да уживају у добром мажењу. Ако сте приметили да ваша љубимица затвара очи када је мазите, немојте да вас то завара да помислите да ће заспати, јер то није њена намера. Она затвара очи како би вам дала до знања да цени ваш гест и да неизмерно ужива у њему.

Прочитајте још: Избезумљен од среће: Погледајте како је овај златни ретривер дочекао бебу у кући, снимак прегледан преко ШЕСТ МИЛИОНА ПУТА (ВИДЕО)

Ваша мачка ће такође затворити очи да вам покаже да вам верује. То би значило да је она свесна тога да јој нисте претња, односно да сте неко пред ким може да спусти своју одбрану. Када мачка верује човеку, она ће тада затворити очи приликом мажења као знак крајњег поверења. Осим што вам је захвална на пажњи, ужива у њој и показује вам да вам верује, на затвара очи јер се осећа врло опуштено.

Због чега мачке савијају леђа када их мазите?

Баш као што мачке затварају очи када их помазите, оне савијају леђа из истог разлога. Оне вам тиме показују да им прија ваша пажња. Када мачка ужива, њено дисање је обично споро и равномерно, а уши и бркови су јој у неутралном положају (нису накострешене). Реп им је постављен ниско и статичан је. Такође, док мачку мазите по леђима и она их савија у облик лука, она користи ситуацију да се истегне и ублажи напетост у мишићима. У тој прилици у њеном мозгу се ослобађа велика количина ендорфина.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas