Oglas
· · Komentari: 0

Zašto mačka zatvara oči kad je pomazite? Sigurno ste primetili, ali da li znate razlog

Većina mačaka uživa u maženju sa svojim vlasnicima

1673104246_shutterstock_507456550.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Neke od njih će čak uložiti i dodatni napor da vam daju do znanja da vole da ih mazite. U tim trenucima one će se poslužiti predenjem, smeštanjem u vaše krilo i „pravljenjem kolačića“, kao i zatvaranjem očiju.

Zatvaranje očiju u celoj priči deluje možda i najzanimljivije. Zašto mačke reaguju na ovaj način kada ih pomazite? Naime, iako po prirodi mačke mogu da budu vrlo povučene i izbirljive, one zaista znaju da uživaju u dobrom maženju. Ako ste primetili da vaša ljubimica zatvara oči kada je mazite, nemojte da vas to zavara da pomislite da će zaspati, jer to nije njena namera. Ona zatvara oči kako bi vam dala do znanja da ceni vaš gest i da neizmerno uživa u njemu.

Pročitajte još: Izbezumljen od sreće: Pogledajte kako je ovaj zlatni retriver dočekao bebu u kući, snimak pregledan preko ŠEST MILIONA PUTA (VIDEO)

Vaša mačka će takođe zatvoriti oči da vam pokaže da vam veruje. To bi značilo da je ona svesna toga da joj niste pretnja, odnosno da ste neko pred kim može da spusti svoju odbranu. Kada mačka veruje čoveku, ona će tada zatvoriti oči prilikom maženja kao znak krajnjeg poverenja. Osim što vam je zahvalna na pažnji, uživa u njoj i pokazuje vam da vam veruje, na zatvara oči jer se oseća vrlo opušteno.

Zbog čega mačke savijaju leđa kada ih mazite?

Baš kao što mačke zatvaraju oči kada ih pomazite, one savijaju leđa iz istog razloga. One vam time pokazuju da im prija vaša pažnja. Kada mačka uživa, njeno disanje je obično sporo i ravnomerno, a uši i brkovi su joj u neutralnom položaju (nisu nakostrešene). Rep im je postavljen nisko i statičan je. Takođe, dok mačku mazite po leđima i ona ih savija u oblik luka, ona koristi situaciju da se istegne i ublaži napetost u mišićima. U toj prilici u njenom mozgu se oslobađa velika količina endorfina.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas