Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
кућни љубимци

Зашто пси гризу и лижу своје ноге? Постоји више разлога за то

Сигурно сте безброј пута видели када ваш пас одједном крене да гризе или лиже своја стопала

1648038835_paws-g1704a7eed_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Један од уобичајених одговора на питање Зашто пси гризу своје ноге јесу - алергије. Ако се такво понашање поклопи са променом годишњих доба, то даје назнаку да можда постоји алерген из животне средине, попут полена, буђи или плесни. Дуготрајније жвакање може сигнализирати алергију на храну. Али одређивање тачног састојка хране који изазива алергију је тешко и дуготрајно.

Други разлог могу бити болести. Поједини амерички институти су дошли до закључка да бол и повреде (узроковане болестима као што су артритис или дисплазија кука ), као и аутоимуне болести, цисте, тумори и канцери могу довести до тога да пас крене чешће да гризе ногу. Неки пси могу "уједати" своје ноге због кожних инфекција узрокованих хормонском неравнотежом.

Прочитајте још: Ново истраживање о ПСИМА показало невероватне резултате: Још један разлог да буду наш кућни љубимци

Још један од узрока може бити безазленији. а то је сува кожа. Зимско време, сув ваздух или недостатак масних киселина у исхрани могу резултирати сувом кожом. Осим тога, буве, крпељи, гриње и други паразити могу изиритирати кожу, као и неки сапуни и шампони.

Ако ваш пас трчкара по башти и травњацима, осим бува и крпеља, пестициди који се користе могу да упале њихове шапе. На троторарима со која се користи за уклањање снега може имати исти ефекат.

Зашто пси лижу своје шапе и ноге?

Лизање стопала може бити знак анксиозности, депресије, стреса, досаде или псећег компулзивног поремећаја, који погађа чак 3 процента паса.

Жвакање и лизање могу пореметити нормалну кожну баријеру и нормалну одбрану коже

Иако је ово понашање веома учестало и углавном безазлено, позовите свог ветеринара ако приметите:

  1. Често, упорно, прекомерно или опсесивно жвакање или лизање стопала.
  2. Шепање, опадање длаке у печатима или кожу која је црвена, натечена, крвари или је доста топла на додир.
  3. Промену боје крзна.
  4. Део ноге који је осетљив на додир.
  5. Посекотину или неку другу рану.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas