Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ново истраживање о ПСИМА показало невероватне резултате: Још један разлог да буду наш кућни љубимци

Кућни љубимци је важан чинилац нашег здравља на различите начине

1647464547_8a7c365b18baf0c63935c908e41bace82be84050.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Према недавно објављеној студији, пацијентима у хитној помоћи само 10 минута у друштву четвороножних пријатеља може допринети ублажавању јаких болова.

Резултати истраживања које је објављено у часопису Плос оне потврђују оно што љубитељи паса одавно тврде – да псећа наклоност лечи све болести – а дају и додатну наду пацијентима и здравственим радницима који се често боре са ограниченим болничким ресурсима, посебно током пандемије коронавируса.

"Постоје истраживања која показују да су кућни љубимци важан чинилац нашег здравља на различите начине. Они нас мотивишу, подстичу нас, намећу нам рутину и стварају везу између људи и животиња“, наводи главна ауторка студије Колин Дел, која руководи истраживањем на клиници "Оне Хеалтх анд Wеллнесс" и професорка је на канадском Универзитету у Саскачевану.

Прочитајте још: Прави разлог зашто мачке НЕ ВОЛЕ купање: Да ли сте знали?

У поменутом истраживању тртажено је да више од 200 пацијената у ургентном центру оцени ниво бола који осећају на скали од један до 10 (где би 10 био највиши степен бола). Код контролне групе нису предузимане било какве додатне активности, док су се испитаници у другој групи десетак минута играли са терапијским псом, а потом је требало поново да оцене јачину бола.

Показало се да су они који су се дружили са псом после тога бол оцењивали нижим бројем на скали.

Према тврдњама др Џесике Чубак, вишег истраживача са вашингтонског Института за истраживање здравља, која није била укључена у студију, ово истраживање има добру методологију, али треба још много тога да се научи о терапијским псима.

"Резултати студије су обећавајући“, додаје др Чубак. "Наше тренутно разумевање ефеката посета терапијских паса у условима ургентних стања је прилично ограничено. Стога је посебно важно имати више истраживања у овој области“, наглашава докторка.

Ауторка студије, професорка Дел, нада се да оваква истраживања могу допринети томе да коначно престанемо да се питамо јесу ли терапеутски пси корисни у медицинском контексту и да почнемо да се питамо како да их боље интегришемо у здравствени систем.

Бол се може сматрати и физичким и психичким искуством, рекла је Мишел Гањон, доценткиња психологије и здравствених студија на Универзитету у Саскачевану, која није била укључена у студију.

Провођење времена са створењем које нам доноси радост и које не угрожава наша осећања може помоћи да се осећамо боље.

Анксиозност, депресија, подршка или осећање одбачености могу утицати на то како доживљавамо бол, додаје Мишел Гањон

Прочитајте још: Знаци да би ПАС требало да СМРША: Да ли примећујете ове промене?

"Ствари које можете добити од кућних љубимаца и неке од позитивних емоција које они изазивају мислим да би могле да утичу на сам доживљај бола“, наводи Мишел Гањон.

Ерин Беквел твди да је она то лично искусила са својим десетогодишњим кокер шпанијелом јер је боловала од артритиса и аутоимуног поремећаја.

"Осећам да боље контролишем ситуацију и мање сам успаничена или забринута због јачине бола, његове дужине и сличних ствари откада имам ту безусловну подршку свог пса“, наглашава Беквелова. "Научио је током година да када имам болове, да не може да ми седи у крилу. Не морам да му кажем – он осећа."

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas