Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто се дешава да пас изгуби "глас"? Ово могу да буду узроци

Да ли сте ово приметили код свог пас или мачке?

1685460883_shutterstock_235584649.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Понекад се догоди да друштвена и гласна животиња нагло постане мирна и тиха, као да је “прогутала језик”. Наравно, власници који брину о својим кућним љубимцима одмах ово примете, јер је то знак слабости која дефинитивно треба да се исправи. Наравно, у почетку морате пажљиво да посматрате свог кућног љубимца, можда ц́ути цео дан, зато што тако хоће!

Расположење код животиња као и код људи, понекад варира у различитим правцима. Али ако приметите да са вашим љубимцим нешто није у реду, онда је време да предузмете акцију. На пример, ако је у питању мачка и она покушава да мјауче, а из грла се чује чудан звук или чак празнина. Пас који лаје може произвести чудно шиштање, недостатак даха. Ово су знаци да ваш љубимац треба вашу помоћ.

Шта да радите ако ваш пас или мачка изгуби глас?

Постоји велики број фактора и чак озбиљне болести које могу да изазову такве непријатне симптоме код вашег љубимца. За њега је губитак гласа прави шок и потребна му је помоц́ да се избори са тим. Најчешц́и разлог за нестанак животињских гласова је оштећење грла, једњака или горњих дисајних путева. Ништа чудно, јер животиње, као деца, све покушавају да пробају и лако се повреде оштрим костима из рибе или пилетине, чворовима од дрвеног штапа, комадима жице или чак деловима играчака.

Понекад животиња изгуби глас од недостатка воде. Запамтите да вашем љубимцу треба увек да буде лако доступна чиста, свежа вода. Понекад је нестанак гласа један од симптома болести. На пример, упала уха. Озбиљније вирусне болести такође могу довести до губитка гласа. Наравно, у овом случају, болесне животиње морају испољити и друге симптоме болести: на пример, поспаност, слабост, кашаљ, грозницу и тако даље. Типично, прехлада, као и код људи ствара слуз која се акумулира и отежава производњу звука. Понекад љубимац може да изгуби глас ако је вец́ дуже време у соби са оштрим мирисом, као што је мирис цигарета, растварача, лакова или боја. Искусни ветеринар ц́е моц́и да утврди прави узрок проблема и препише одговарајуц́и третман.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas