Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како се правилно пере коса? Неке ствари ће вас изненадити

Да ли сте се икада запитали како правилно опрати косу?

1711978737_shutterstock_2153248397.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Прави разлог зашто ваша коса изгледа (и осећа се!) тако добро након одласка у салон је тај што професионалци схватају да је кључ срећне косе добро и квалитетно прање. Другим речима, прање косе није тако интуитивно а ни наивно као што мислите! За праменове који су свиленкасти и сјајни колико и здрави, морате знати како да перете косу и пратити савете који важе за (ваш!) специфични тип косе.

Избегавајте прање косе сваки, или сваки други дан

Претерано прање косе ће је лишити природних уља које производи ваше власиште. Временом ће ваш скалп радити двоструко више да би произвео још више уља, а резултат ће бити масна кожа главе. Да бисте прекинули зачарани круг, препоручује се наношење сувог шампона између дана прања косе. А уколико се питате колико често треба прати косу, одговор зависи од дебљине али и типа ваше косе. Фина коса се може прати сваки други дан, док они са дебљом, грубљом косом, треба то да чине сваких пет до седам дана ако је могуће.

Користите млаку воду

Колико год врућ туш био опуштајући, излагање ваших праменова супер високим температурама чини да изгледају суво и беживотно. Иако не постоји тачна температура за коју се показало да је идеална, најбоље је држати се млаке, а не претопле воде. Испирање хладном водом један је од најважнијих корака за добијање бујне, сјајне косе након сваког прања. Хладна вода затвара кутикулу, оставља глатку површину која рефлектује светлост и чини да ваша коса изгледа сјајно. Није лоша идеја да размислите и о улагању у филтер за воду. Филтери за туширање елиминишу хлор и синтетичке хемикалије које се могу наћи у води за туширање.

Изаберите шампон који одговара вашем типу косе

Шампон се не задржава толико дуго у коси, тако да није битно коју врсту користите, зар не? Погрешно! Као и код неге коже, све је у идентификацији вашег типа косе и одабиру формуле која најбоље одговара вашим потребама. Упознајте свој тип косе, текстуру и порозност и изаберите производе посебно за своје потребе. Ако имате фину косу, стручњаци препоручују производе са елементима природног порекла, попут кофеина и уља рузмарина. За оне са коврџавом косом, важно је да траже веома хидратантне шампоне који могу да смање коврџање без отежавања. За избељену косу, шампон за чишћење би могао бити добра идеја, јер може помоћи да се неутралиђу нежељени жути тонови.

Два пута оперите косу шампоном и нежно масирајте теме

Знати како очистити власиште и ослободити га од накупљања производа је од највеће важности јер здрава коса почиње од власишта - буквално. Највећи савет? Будите екстра нежни. Не користите нокте и не масирајте скалп превише грубо. Нема потребе да журите са овим процесом: посветите један до три минута масажи. Као додатни бонус, масажа ће појачати доток крви у кожу главе, што може помоћи у стимулацији раста косе.

Не шампонирајте косу кружним покретима

Да су вам рекламе за шампоне једини водич како да перете косу, то би изгледало отприлике овако: ставите сву косу на врх главе, а затим је трљајте у великим, пенастим круговима, зар не? У стварности, то је управо супротно од онога што би требало да радите. Шампон треба загладити у косу у једном правцу (тако што ћете клизити рукама низ длаку), а затим испрати у истом правцу. Такође, ако желите да правилно оперете косу, држите се само корена - крајеви ће ионако бити нежно очишћени када исперете шампон.

Оставите регенератор пет до седам минута

Стрпљење је врлина - посебно када је у питању регенерација. За разлику од шампона, не ради се о брзој масажи и испирању. Требало би да почнете да наносите балзам, средином на доле ка крајевима. Регенератор се никад не ставља на корен косе! Док је производ још у коси, користите чешаљ са широким зупцима да бисте их распетљали. Можете оставити балзам и умотати косу у пешкир на пет до седам минута. Све дуже од тога није препоручљиво.

Осушите косу пешкиром

Коначно сте ван туша, али ваш посао још није завршен. Начин на који третирате своје праменове након прања косе је једнако важан за њихово укупно здравље и изглед. Када је ваша коса мокра, она је најрањивија јер су водоничне везе које чине структуру ваше косе широм отворене. Агресивно чешљање одмах након туша буквално ће вам раскомадати косу, па не заборавите да будете опрезни. Поред чешљања, требало би да избегавате да осушите косу грубим материјалима, укључујући и неке пешкире. Уместо тога, нежно стисните или потапшајте косу меким пешкиром и оставите је да се осуши што је више могуће.

(Женски магазин)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas