Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико често треба да се умивамо? Дерматолози имају једно мишљење

Ваше лице доживљава много тога у току дана: сунце, ветар, шминка, и још много тога, тако да је рутина прања лица важна за здравље коже лица

1694444160_shutterstock_1690717753-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Колико често треба да перете лице? Дерматолози имају на уму "магични број", али права учесталост прања лица зависи и од индивидуалних потреба ваше коже, које могу зависити од типа коже.

Зашто је важно опрати лице?

- Чишц́ење лица је кључно за одржавање здравог изгледа и здравог осец́аја коже. Лице скупља прљавштину и уља и ако се не уклоне могу довести до иритације и других проблема са кожом. Све у свему, кожа би била прљавија, више сува, маснија и изгледала би старије без свакодневног чишц́ења лица - каже Ананд Гериа сертификовани дерматолог, пише Еврyдаy Хеалтх.

Колико често умивати лице?

Дерматолози би се сложили да је генерално довољно умивати лице два пута дневно.

- Кажем пацијентима да је важно да оперете лице ујутру и на крају дана - каже дерматолог. На тај начин уклањате нечистоц́е које су се можда наталожиле на кожи током ноц́и, а затим уклањају прљавштину, нечистоц́е и сву шминку или производе који се користе током дана. Међутим, како се напомиње, не постоје одређене смернице.

Иако се препоручује прање лица два пута дневно чак и за пацијенте који имају осетљиву кожу или кожна обољења, неки дерматолози саветују само једном дневно у одређеним околностима.

Прави начин за прање лица

Размислите о свом типу коже, навикама шминкања и свакодневним активностима - каже Гериа и објашњава да следимо ове кораке:

  • Навлажите лице млаком водом.
  • Нанесите нежно средство за чишц́ење лица кружним покретима врховима прстију, обрац́ајуц́и додатну пажњу на Т-зону и линију вилице.
  • Добро испрати.
  • Осушите лице чистим пешкиром.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas