Oglas
· · Komentari: 0

Koliko često treba da se umivamo? Dermatolozi imaju jedno mišljenje

Vaše lice doživljava mnogo toga u toku dana: sunce, vetar, šminka, i još mnogo toga, tako da je rutina pranja lica važna za zdravlje kože lica

1694444160_shutterstock_1690717753-1-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Koliko često treba da perete lice? Dermatolozi imaju na umu "magični broj", ali prava učestalost pranja lica zavisi i od individualnih potreba vaše kože, koje mogu zavisiti od tipa kože.

Zašto je važno oprati lice?

- Čišćenje lica je ključno za održavanje zdravog izgleda i zdravog osećaja kože. Lice skuplja prljavštinu i ulja i ako se ne uklone mogu dovesti do iritacije i drugih problema sa kožom. Sve u svemu, koža bi bila prljavija, više suva, masnija i izgledala bi starije bez svakodnevnog čišćenja lica - kaže Anand Geria sertifikovani dermatolog, piše Evryday Health.

Koliko često umivati lice?

Dermatolozi bi se složili da je generalno dovoljno umivati lice dva puta dnevno.

- Kažem pacijentima da je važno da operete lice ujutru i na kraju dana - kaže dermatolog. Na taj način uklanjate nečistoće koje su se možda nataložile na koži tokom noći, a zatim uklanjaju prljavštinu, nečistoće i svu šminku ili proizvode koji se koriste tokom dana. Međutim, kako se napominje, ne postoje određene smernice.

Iako se preporučuje pranje lica dva puta dnevno čak i za pacijente koji imaju osetljivu kožu ili kožna oboljenja, neki dermatolozi savetuju samo jednom dnevno u određenim okolnostima.

Pravi način za pranje lica

Razmislite o svom tipu kože, navikama šminkanja i svakodnevnim aktivnostima - kaže Geria i objašnjava da sledimo ove korake:

  • Navlažite lice mlakom vodom.
  • Nanesite nežno sredstvo za čišćenje lica kružnim pokretima vrhovima prstiju, obraćajući dodatnu pažnju na T-zonu i liniju vilice.
  • Dobro isprati.
  • Osušite lice čistim peškirom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas