Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Корисни савети који вам могу помоћи да ИЗБЕЛИТЕ ТАМНЕ ПАЗУХЕ: Чест проблем који нарочито долази до изражаја лети

Тамни пазуси су уобичајена, али врло иритантна појава

1690105059_shutterstock_2167663253.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Тамне флеке испод пазушних јама су уобичајена појава, а ево како посветлити тамне пазухе.

Упркос томе у које филтере и пхотосхоп можда верујете, немају сви уједначене пазухе. Тамне флеке испод пазуха су потпуно нормална и уобичајена појава захваљујући разлозима који се крећу од генетике преко флуктуирајућих хормона до пост-инфламаторне хиперпигментације услед депилације воском, ураслих длака и алергијских реакција на сапуне или производе за тело.

Понекад је за то крив једноставан чин знојења. Превише знојења предиспонира подручје пазуха да постане осетљиво на сопствени зној. Ово називамо иритантним контактним дерматитисом.

Иако је индивидуална жеља да ли вам тамне флеке испод пазуха сметају или не, баш као и хиперпигментација на остатку вашег тела, генерално није штетна. Чак је могуће да се, ако је проблем настао недавно и није толико интензиван, хиперпигментација реши сама од себе. Можда би било боље да сачекате јер је кожа испод пазуха деликатна и тања у поређењу са остатком вашег тела – што је чини пропуснијом за локалне производе.

Како посветлити тамне пазухе?

Али, ако желите да убрзате процес осветљавања пазуха, важно је да радите са својим дерматологом на лечењу основног узрока како бисте искључили било које здравствено стање као што су трудноћа, екцем, псоријаза или дијабетес. У међувремену, размислите како би ваша свакодневна рутина могла подмукло да утиче на хиперпигментацију испод пазуха.

Размислите како се бријете

Ако се одлучите за изглед без длака када су у питању пазуси, физичко трљање и трење чине да кожа реагује изазивајући иритацију и црвенило које временом може да пређе у смеђу боју.

Немојте ризиковати да се бријете на суво или да користите само воду, јер то може да створи трење. Не заборавите да користите крему за бријање да бисте помогли да бријач глатко клизи без оштећења коже. Ласерски третман или депилација воском може помоћи да се продужи време између сесија уклањања длака.

Уведите пилинг у дневну рутину

Када је реч о пилингу испод пазуха, постоје добре и лоше вести. Ексфолианси могу бити корисни, али ће бити најбољи за површинску хиперпигментацију — и неће у потпуности уклонити дубоко укорењену хиперпигментацију.

Ако је ваша хиперпигментација заиста површна, хемијски пилинг је ваш најбољи избор. Велики разлог за тамњење коже је физичко трљање и упала, што доводи до иритације, а затим и тамних флека.

Потражите пилинге дизајниране за осетљиву кожу и смањите учесталост употребе на једном недељно да видите како реагује кожа испод пазуха. Али пошто не постоје никакви прописи о томе шта производ квалификује као добар за осетљиву кожу, тестирање је важно. Као и са сваким новим производом, пробајте прво са малим пробним наносом најмање три до пет дана да видите да ли се развија иритација. Ако добијете алергијску реакцију—вероватно ћете добити више пост-инфламаторне хиперпигментације.

Како посветлити тамне пазухе киселинама

Гликолна киселина је алфа хидрокси киселина (АХА) која помаже у пилингу коже отпуштајући мртве ћелије коже и подстичући обнављање ћелија. Може бити ефикасна за хиперпигментацију, али може бити превише груба за неке појединце са осетљивом кожом.

Салицилна киселина је бета хидрокси киселина (БХА) која може продрети у поре и помоћи у пилингу мртвих ћелија на површини коже, што може помоћи у уклањању површинске хиперпигментације.

Млечна киселина, још једна АХА, може помоћи у нежном пилингу коже и побољшању текстуре коже. Генерално је блажа у поређењу са гликолном киселином, што је чини добром опцијом за подручје испод пазуха, које је обично осетљиво.

Употреба дезодоранса

Свет дезодоранса и антиперспираната може бити веома незгодан када имате посла са тамом испод пазуха. За многе људе, мириси у дезодорансу могу иритирати, што доводи до хиперпигментације. Пазите на оне који су означени као “природни” – мириси из етеричних уља и мириси добијени из лабораторије могу изазвати негативне реакције на вашој кожи.  Понекад би алуминијум могао бити кривац за вашу хиперпигментацију испод пазуха. Обични природни дезодоранс без мириса садржи натријум бикарбонат, познат и као сода бикарбона, и може бити мање иритантан од алуминијума.

Упозорење је да је низак ниво алуминијума одличан за елиминисање мириса, али није толико од помоћи у борби против зноја – такође је велики кривац иритације.

Не заборавите на СПФ

Свака част ако сте марљиви око свог СПФ-а, али многи од нас га не примењују на мање очигледне делове тела. Пошто је ваша кожа испод пазуха тако деликатна и осетљивија на оштећења од сунца када је изложена УВ зрацима, од суштинског је значаја да заштитите своје пазушне јаме кремом за сунчање ако планирате да будете на отвореном.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas