Oglas
· · Komentari: 0

Korisni saveti koji vam mogu pomoći da IZBELITE TAMNE PAZUHE: Čest problem koji naročito dolazi do izražaja leti

Tamni pazusi su uobičajena, ali vrlo iritantna pojava

1690105059_shutterstock_2167663253.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Tamne fleke ispod pazušnih jama su uobičajena pojava, a evo kako posvetliti tamne pazuhe.

Uprkos tome u koje filtere i photoshop možda verujete, nemaju svi ujednačene pazuhe. Tamne fleke ispod pazuha su potpuno normalna i uobičajena pojava zahvaljujući razlozima koji se kreću od genetike preko fluktuirajućih hormona do post-inflamatorne hiperpigmentacije usled depilacije voskom, uraslih dlaka i alergijskih reakcija na sapune ili proizvode za telo.

Ponekad je za to kriv jednostavan čin znojenja. Previše znojenja predisponira područje pazuha da postane osetljivo na sopstveni znoj. Ovo nazivamo iritantnim kontaktnim dermatitisom.

Iako je individualna želja da li vam tamne fleke ispod pazuha smetaju ili ne, baš kao i hiperpigmentacija na ostatku vašeg tela, generalno nije štetna. Čak je moguće da se, ako je problem nastao nedavno i nije toliko intenzivan, hiperpigmentacija reši sama od sebe. Možda bi bilo bolje da sačekate jer je koža ispod pazuha delikatna i tanja u poređenju sa ostatkom vašeg tela – što je čini propusnijom za lokalne proizvode.

Kako posvetliti tamne pazuhe?

Ali, ako želite da ubrzate proces osvetljavanja pazuha, važno je da radite sa svojim dermatologom na lečenju osnovnog uzroka kako biste isključili bilo koje zdravstveno stanje kao što su trudnoća, ekcem, psorijaza ili dijabetes. U međuvremenu, razmislite kako bi vaša svakodnevna rutina mogla podmuklo da utiče na hiperpigmentaciju ispod pazuha.

Razmislite kako se brijete

Ako se odlučite za izgled bez dlaka kada su u pitanju pazusi, fizičko trljanje i trenje čine da koža reaguje izazivajući iritaciju i crvenilo koje vremenom može da pređe u smeđu boju.

Nemojte rizikovati da se brijete na suvo ili da koristite samo vodu, jer to može da stvori trenje. Ne zaboravite da koristite kremu za brijanje da biste pomogli da brijač glatko klizi bez oštećenja kože. Laserski tretman ili depilacija voskom može pomoći da se produži vreme između sesija uklanjanja dlaka.

Uvedite piling u dnevnu rutinu

Kada je reč o pilingu ispod pazuha, postoje dobre i loše vesti. Eksfoliansi mogu biti korisni, ali će biti najbolji za površinsku hiperpigmentaciju — i neće u potpunosti ukloniti duboko ukorenjenu hiperpigmentaciju.

Ako je vaša hiperpigmentacija zaista površna, hemijski piling je vaš najbolji izbor. Veliki razlog za tamnjenje kože je fizičko trljanje i upala, što dovodi do iritacije, a zatim i tamnih fleka.

Potražite pilinge dizajnirane za osetljivu kožu i smanjite učestalost upotrebe na jednom nedeljno da vidite kako reaguje koža ispod pazuha. Ali pošto ne postoje nikakvi propisi o tome šta proizvod kvalifikuje kao dobar za osetljivu kožu, testiranje je važno. Kao i sa svakim novim proizvodom, probajte prvo sa malim probnim nanosom najmanje tri do pet dana da vidite da li se razvija iritacija. Ako dobijete alergijsku reakciju—verovatno ćete dobiti više post-inflamatorne hiperpigmentacije.

Kako posvetliti tamne pazuhe kiselinama

Glikolna kiselina je alfa hidroksi kiselina (AHA) koja pomaže u pilingu kože otpuštajući mrtve ćelije kože i podstičući obnavljanje ćelija. Može biti efikasna za hiperpigmentaciju, ali može biti previše gruba za neke pojedince sa osetljivom kožom.

Salicilna kiselina je beta hidroksi kiselina (BHA) koja može prodreti u pore i pomoći u pilingu mrtvih ćelija na površini kože, što može pomoći u uklanjanju površinske hiperpigmentacije.

Mlečna kiselina, još jedna AHA, može pomoći u nežnom pilingu kože i poboljšanju teksture kože. Generalno je blaža u poređenju sa glikolnom kiselinom, što je čini dobrom opcijom za područje ispod pazuha, koje je obično osetljivo.

Upotreba dezodoransa

Svet dezodoransa i antiperspiranata može biti veoma nezgodan kada imate posla sa tamom ispod pazuha. Za mnoge ljude, mirisi u dezodoransu mogu iritirati, što dovodi do hiperpigmentacije. Pazite na one koji su označeni kao “prirodni” – mirisi iz eteričnih ulja i mirisi dobijeni iz laboratorije mogu izazvati negativne reakcije na vašoj koži.  Ponekad bi aluminijum mogao biti krivac za vašu hiperpigmentaciju ispod pazuha. Obični prirodni dezodorans bez mirisa sadrži natrijum bikarbonat, poznat i kao soda bikarbona, i može biti manje iritantan od aluminijuma.

Upozorenje je da je nizak nivo aluminijuma odličan za eliminisanje mirisa, ali nije toliko od pomoći u borbi protiv znoja – takođe je veliki krivac iritacije.

Ne zaboravite na SPF

Svaka čast ako ste marljivi oko svog SPF-a, ali mnogi od nas ga ne primenjuju na manje očigledne delove tela. Pošto je vaša koža ispod pazuha tako delikatna i osetljivija na oštećenja od sunca kada je izložena UV zracima, od suštinskog je značaja da zaštitite svoje pazušne jame kremom za sunčanje ako planirate da budete na otvorenom.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas