Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

МОЋ ПРИРОДНИХ ДЕЗОДОРАНСА: Победите прекомерно знојење БЕЗ ХЕМИКАЛИЈА

Мучи вас прекомерно знојење, дланови су вам стално влажни, на челу се скупљају капљице, а мајица или хаљина су нон стоп мокре испод пазуха… Због тога вам је непријатно и не знате како да решите тај проблем.

1716457767_3868047_neprijatan-miris-tela-shutterstock-403523548_ls.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Од прекомерног знојења (хиперхидрозе) пати око три одсто светске популације. Посебно је присутно код млађих особа и представља и психолошки и социјални проблем.

За разлику од функционалног знојења које настаје као последица физичких вежби, премора, повишене телесне или спољашње температуре, примарна хиперхидроза настаје као последица емоционалих проблема и анксиозности.

Хиперхидроза утиче на све аспекте живота

Према најновијим истраживањима, доказано је да се хиперхидроза наслеђује, и да у 25 до 50 одсто случајева исти поремећај постоји код чланова породице. Овај проблем утиче на све аспекте људског живота. Јавља се већ у детињству или пубертету, мананифестујући се готово свакодневно. Особе са овим проблемом избегавају контакте са другим особама због стално влажних дланова, носе широку тамну одећу код појачаног знојења испод пазуха, полако се повлаче у себе…

Да бисте ублажили прекомерно знојење или га чак и сасвим уклонили могу вам помоћи природни лекови. Ово су најефектнији:

Чај од жалфије

Од лековитих материја којима жалфија обилује, у борби против знојења јак учинак имају њена жућкасто-зелена етерична уља, смола и танин.

Једну чајну кашику листића жалфије прелијте шољом кипуће воде. Оставите да одстоји пар минута, процедите и попијте. Овај чај делује као природно средство код прекомерног знојења, а једно је од најбољих средстава против ноћног знојења. За видљиве резултате чај је потребно пити две недеље и то по литру дневно.

Уље црног кима

Уље добијено хладним цеђењем индијског црног кима делотворно делује против бактерија и гљивичних болести, при чему помаже код претераног знојења.

Након туширања уље намажите по рукама од прстију до рамена и, наравно, испод пазуха.

Јабуково сирће

Јабуково сирће делује као природни дезодоранс јер уништава бактерије. Довољно је да једном дневно њиме пребришете пазухе.

Суву крпу намочите јабуковим сирћетом и пребришите површине тела на којима се учестало знојите.

Да бисте спречили знојење стопала, два до трипут недељно направите купку са две литре топле воде и 75 мл јабуковог сирћета, па стопала натапајте најмање 15 минута.

Врсте хиперхидрозе

Хиперхидроза се може поделити на примарну (есецијалну), код које узрок није познат, и на секундарну која настаје као последица неких других поремећаја.

Појачано знојење потенцира непријатност и несигурност у друштву, чиме се даље појачава знојење, па тако настаје зачарани круг.

Секундарну хиперхидрозу изазивају:

  • ендокрини поремећаји (хипертиреоидизам)
  • тумори (феохромоцитом, карциноид тумор)
  • тумори хипофизе
  • туберкулоза
  • дијабетес мелитус
  • лимфоми
  • болести симпатичког система
  • неуролошке и психијатријске болести
  • употреба неких лекова

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО:

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas