Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
стил

Први пут у историји, РЕВИЈА ОДРЖИВЕ МОДЕ у Србији: Три креатора о томе како да изградимо стил, а не тренд (ФОТО)

Прва модна ревија одрживе моде одржана је синоћ, а Магазин Новости вам преноси како наши дизајнери, Верица Ракочевић, Тамара Јарић и Игор Тодоровић, виде стил који је непролазан.

1638230722_odrziva_moda_29112021_117.jpg
Фото: АТА имагес
Oglas

Модна сцена Србије синоћ је имала посебан тренутак. Наиме, први пут је одржана ревија одрживе моде Верице Ракочевић, Тамаре Јарић и Игора Тодоровића. Модни креатори су представили колекције и говорили о томе шта је за њих одржива мода која све више постаје императив.

Званични подаци кажу да 10% емисије штетних гасова на планети производи модна индустрија. То довољно говори о томе да је дошло време да се пробудимо и мислимо на то како у овоме заправо и ми сами учествујемо и шта можемо да урадимо да се стање промени. Тако настаје одржива мода која нас све позива на промену.

Прочитајте још: Коса Кејт Мидлтон је сада МНОГО ЦРВЕНИЈА: Ево како је војвоткиња променила боју у 3 КОРАКА (ФОТО)

Српски креатори о одрживој моди

Модна креаторка, Верица Ракоћевић, отворила је ревију и позвала на промишљену куповину, без гомилања непотребне одеће:

- Знамо да је мода један од великих загађивача природе и као што морамо да чувамо наше шуме, реке...тако ми, чији је ово посао, крећемо да апелујемо да коначно дође време када нећемо, зато што смо незадовољни, несрећни, куповати хаотично, брзу моду, него ћемо се окренути квалитетним производима и тако подржати да наша планета буде добра за све нас - каже Верица.

Истиче да је против тренда и да би требало да дозволимо да се прво види наша унутрашњост, а тек онда оно што носимо:

- Знам врло добро када се хистерично купује, када хоћете нешто да промените, па уместо да промените унутра, мењате споља. И ја сам била у тој фази, тако да не критикујем. Задовољна жена се препознаје по ставу, по ономе што каже и како се понаша. Против тренда сам и тога да ипспред жене јури њен изглед, ви онда немате простора да погледате те очи, да видите садржину. Како Шанел је лепо рекла "јадна је она жена ипсред које иде хаљина. Моја порука женама увек је била да се види оно што су, ко су, а тек онда хаљина.

Верица је колекцију базирала на непролазним комадима и враћању некадашној моди. Миди дужине хаљина и сукњи као део већине креација, а у комбинацији са бајковитом рајфовима сваки изглед учиниће савршеним. Такође приметили смо широки крој панталона о коме толико причамо, а који један од ванвременских модела и одговара одрживој моди, носивој моди.

Креатор Игор Тодоровић јасно је ставио до знања чиме се он води када ствара:

- Циљ је један једини, мода треба да буде етична, естетична и одговорна, а то се постиже тиме што подржавамо околину у којој живимо. Тиме бринемо и о онима који ће доћи после нас, а мода изнова и изнова пронађе инсприацију у ономе што је било пре нас. Мода је често корене тражила у ономе што је већ рекла, то је цикличан круг.

Прочитајте још: Београђанке диктирају моду, али БЕОГРАЂАНИ у зрелим годинама обожавају овај САВРШЕНИ ванвременски одевни комад (ФОТО)

Шта би свако од нас могао да уради да мода буде одржива?

- Треба бити одговоран у куповини. Такође, ако смо нешто обукли једном, то не значи да то више никада не треба да се обуче. Гардероба треба да буде део идентитета. Сваки одевни предмет је интимна ствар, јер је наш. Ако неку гардеробу више неносите јер вас је тренд натерао да купујете нешто ново онда губите и део идентитета. Кажете "ја сам ово већ носио и сви су ме видели", па не треба сви да вас виде, како се ви видите у огледалу? Непролазан је стил, мода и тренд је пролазно. Стил који неко изгради је апсолутно непролазан, пример је Коко Шанел, за коју имате слику њеног стила - закључује Игор.

Тамара Јарић, окренула се једнобојном дизајну, сивој и црној боји. Предност је дала женским оделима, у истој боји панталона и сакоа. Њен модел сакоа је дужи за звонастим завршетком, док су панталоне широке. Целокупном стилу додала је опушетну, равну обућу, а и сама је на одржаној ревији понела одело у комбинацији са патикама.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas