Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
УРЕЂЕЊЕ ДОМА

7 ФЕНГ ШУЈИ савета за побољшање удобности у ДОМУ

Према принципима фенг шуија, древне оријенталне праксе, није потребно много да би ваш дом постао место благостања

1666550503_room-g0ad1b7b61_640.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Према принципима фенг шуија балансирајући вас и вашу околину и остављајући све изворе анксиозности и бриге изван вашег дома, ваш дом учинићете местом идеалним за одмор и уживање.

Прочитајте још: Уштедите струју без одрицања: Ево шта треба да убаците у ЗАМРЗИВАЧ

Погледајте наше савете да се ослободите стреса и побољшате своје физичко и ментално здравље!

1. Правилно кућно осветљење

Познато је да недовољно или слабо осветљење напреже очи и ум, а такође може изазвати мигрене и психофизичке тегобе. Један од најновијих трендова у осветљењу је природно осветљење, технологија која може да унесе сунчеве зраке у дом. Како је то могуће? Овај задатак се реализује захваљујући специјалним цевастим кровним прозорима који хватају светлост са крова и у стању су да је пренесу и дистрибуирају у затвореном простору, што минимизира употребу вештачког светла и, последично, потрошњу енергије.

2. Побољшан квалитет сна

Прочитајте још: Практични савети за редовно ОДРЖАВАЊЕ чистоће машине за прање судова

Да ли сте знали да коришћење електронских уређаја пре спавања утиче на његов квалитет? Научне студије спроведене на Универзитету у Оксфорду показале су да електромагнетни таласи које емитују телевизори и компјутери мењају метаболизам и могу пореметити сан. Такође се не препоручује коришћење паметних телефона и таблета пре спавања, јер плаво светло које емитују мења производњу мелатонина, хормона спавања.

3. Фокусирајте се на еколошки прихватљиве материјале

Да бисте опремили свој дом на еколошки прихватљив начин, прва ствар коју треба да урадите је да изаберете намештај направљен од одрживих материјала. Дрво, камен и мермер, осим што су нетоксични, идеално су решење за љубитеље урбаног стила; међутим, важно је утврдити порекло материјала, бирајући само оне који потичу из еколошки прихватљивих извора који су проверени са дужном одговорношћу. За намештај и ентеријере бирајте природне материјале као што су слама, плута и бамбус, који гарантовано садрже низак ниво бензена, штетног за кожу и дисајне путеве.

Прочитајте још: Најбољи метод за чишћење судопере: Ево од чега би прво требало да почнемо

4. Одабир правих нијанси

Искористите решења у боји да бисте побољшали своје свакодневно благостање: како то учинити? По принципима хромотерапије! Енергетска својства жуте и црвене су идеална за употребу на зидовима одређених простора као што су кухиња и дневна соба, док су хладније и мирније нијансе идеалне за спаваће собе. Заузврат, зелена боја ће помоћи у концентрацији и учењу. Ако сте забринути да ће вас обојени зид временом истрошити, покушајте да украсите декор одабиром одговарајућих обојених комада намештаја и додатака.

5. Живети у чистом окружењу

Да ли сте знали да ваш душек у просеку може да садржи преко два милиона гриња? Познато је да су теписи, јастуци и софе легло гриња и алергена, који су главни узрочници алергија и респираторних болести. 

Прочитајте још: Трик за чишћење: Стари, загорели ТИГАЊ ће изгледати као да сте га тек купили

6. Направите сопствену зелену површину

Кућне биљке нису само ствар декорације.О томе сведочи НАСА студија која је открила да поседовање одређених врста биљака у различитим деловима куће има користи и за здравље и за расположење; све је то могуће захваљујући фотосинтези хлорофила који пречишћава ваздух ослобађањем кисеоника и апсорпцијом загађивача. Лаванда са својим умирујућим својствима, алоја за веома чист ваздух, а бршљан због свог снажног бактерицидног потенцијала.

7. Ослободите се непотребних ствари

Многе студије показују да је живот у дисциплинованом окружењу добар не само за физичко већ и психичко здравље. Предности нису ограничене само на сређивање код куће: ослобађање простора у свом дому такође значи да одвојите време и простор за себе, окружите се стварима које су вам заиста важне и вредне и избегавате гомилање свега што није корисним. Не знате одакле да почнете? Научите како да извршите ефикасно чишћење!

Бонус видео:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas