· · Коментари: 0

Четири САВЕТА који ће вам помоћи ако ваша одећа мирише на ВЛАГУ: Спречите појаву овог мириса

Уколико имате овај проблем, испробајте ове методе који ће вам помоћи да их неутралишете

1664379324_pexels-claudio-mota-10145173.jpg
Фото: Пеxелс

Постоји много начина сушења одеће у затвореном простору током хладнијег времена. Али, често се јавља један проблем, а то је да одећа заудара на плесан и влагу. Срећом, стручњаци за чишћење открили су зашто се то догађа и како спречити тај проблем, пише Еxпресс.

Зашто одећа има тај непријатан мирис?

Без обзира на то колико је јак мирис омекшивача који се користи, мирис влаге је узрокован заробљеном влагом у ођећи. Ако након сушења остане мало влаге, ођећа ће заударати на влажност чак и када се на крају потпуно осуши. Мирис ће се посебно осјетити ако ођећу сложите и ставите у ладицу или ормар док је још влажна, а остављање мокре ођеће у перилици предуго такођер ју може учинити смрдљивом, пише Вечерњи лист.

Исто вриједи и ако оставите мокру ођећу у сушилици, а нисте ју укључили. Влага и затворени простор рецепт су за пљесниви мирис”, објаснио је стручњак за чишћење у Цлеан Хоусе Фаст-у, Ницк Еллис.

Сушење одеће у малој или не прозраченој просторији

Стручњаци тврде да је важно да соба има добру вентилацију, јер ако је у ваздуху превише влаге, одећа ће имати мирис на плесан. Стручњаци су поделили неколико савета за одржавање свежег мириса одеће када се суши у затвореном простору, а први је да влажну одећу одмах оперете. Истичу да се за одећу која је влажну пре стављања у машину, треба побринути исто као за суву одећу. На пример, купаћи костими, пешкири или тренерка коју сте носили по киши, треба да буду опрани одмах. То ће спречити мирис влаге.

Прочитајте још: Кориснија је него што сте мислили: Микроталасну можете искористите и за ових СЕДАМ СТВАРИ

Други савет је да користите одвлаживач ваздуха

Будући да је лоша вентилација чест узрок непријатног мириса одеће, требало би користити одвлаживач зрака јер ће он уклонити вишак влаге из ваздуха, што ће знатно олакшати сушење веша, а такође и ефикасно спречава појаву плесни, тврде стручњаци. Уколико не желите да купујете одвлаживач, можете само отворити прозор како би побољшали вентилацију. То ће осигурати да се водена пара не задржава у просторији.

Трећи савет је да смањите количину веша коју перете

Може бити примамљиво да покушате да сав прљав веш оперете ођедном, али претрпавање машине може довести до неефикасног чишћења и врло непријатног мириса влаге. Стручњаци тврде да препуна машина за веш може оставити вашу одећу влажнијом кад је извадите, што значајно продужује време сушења, па зато припазите да не премашите назначени капацитет своје машине.

Перите одећу топлом водом и сирћетом

Ако одећа већ мирише на влагу, алкохолно сирће ће помоћи у решавању тог проблема.

Стручњаци тврде да врућа вода може убити бактерије, па је зато боље прати с њом него с хладном водом. Истичу и да то не значи да то треба радити при сваком прању, већ само повремено, а нарочито када су ручници у питању. Саветују и да покушате да их оперете са шољицом врућег сирћета и на топлој поставци, заједно с уобичајеним детерџентом, како бисте их дезодорисали. Такође, проверите налепницу за одржавање и перите на највишој температури коју препоручује произвођач, како бисте уклонили непријатне мирисе.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.